Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
23.03.2024 05:00

Chystáte doma jarné upratovanie? Ako vytriediť obaly z čistiacich prostriedkov


Snímka: ENVI-PAK


Jarné upratovanie je neodmysliteľnou súčasťou týchto dní vo viacerých slovenských domácnostiach. Po zime si poriadnu údržbu zaslúžia skrine, dvere, okná a vlastne všetko. Chystáte sa na jarnú „gruntovačku“ aj vy?


OZV ENVI - PAK pravidelne vzdeláva verejnosť o tom, ako správne triediť obaly a neobalové výrobky a teraz prináša pár tipov, ako vytriediť práve tie z čistiacich prostriedkov.

 Mať doma pocit čistoty je na nezaplatenie. Všimli ste si, že keď si na jar zoberiete do parády svoje domácnosti, odzrkadlí sa to aj vo vašich nádobách na triedený zber? Veď predsa, aby sa všetko lesklo, potrebujete niečo na kuchyňu, na kúpeľňu, niečo na prach či záclony a, samozrejme, aj čosi na podlahu.

Po veľkom upratovaní sa plnia najmä kontajnery na plast

Ako upozornila organizácia zodpovednosti výrobcov OZV ENVI - PAK, z prieskumu, ktorý pre spoločnosť realizovala agentúra MNFORCE v roku 2022, vyplýva, že plastový odpad z čistiacich prostriedkov pravidelne triedi 71 % ľudí. „Napriek tomu, že pomerne vysoký podiel ľudí deklaruje, že tieto obaly triedi, nemusí to vždy znamenať, že triedi všetky druhy plastových obalov, ktoré pri generálnom čistení domácnosti vzniknú,“ povedala Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. Podľa nej by ľudia nemali zabúdať na to, že je potrebné triediť aj ostatné druhy obalov z čistiacich prostriedkov, nielen tie plastové.„Niektoré odpady triedime lepšie, iné zase horšie. Vždy sa nájde priestor na zlepšenie, napríklad, aj pri odpadoch, ktoré vzniknú pri jarnom upratovaní. Prispievame k tomu kontinuálnou edukáciou v oblasti triedenia, v rámci ktorej sa zameriavame hlavne na tie obaly, ktoré ľuďom pri triedení spôsobujú problémy,“ deklaruje Katarína Kretter.

Ako vytriediť obaly z čistiacich prostriedkov?

Na konci upratovania zvyčajne ostane na jednej strane čisto v domácnosti a na strane druhej, odpad v podobe prázdnych obalov z čistiacich prostriedkov. Kam teda s nimi? „Niektoré obaly môžu ľuďom robiť pri triedení problém, hlavne ak sa skladajú z kombinácie rôznych materiálov a vrstiev. Ak si nie ste istí, do ktorej zbernej nádoby obal patrí, treba si pozrieť recyklačné symboly a značky na obale a podľa toho ich vytriediť tam, kam patria,“ pripomenula Kretter. „V obaloch nenechávajte zvyšky čistiaceho prostriedku, vyhadzujte ich prázdne. Taktiež pripomíname, že jemne znečistené obaly nie je nutné umývať,“ dodala s tým, že všetko, čo sa dá, treba oddeliť, a ak ide o rôzne materiály, tak oddelené aj správne vytrieďte. „Obaly pred vyhodením poriadne stlačte alebo zošliapnite, a tak zmenšite ich objem, lebo nestlačené obaly zaberajú zbytočne veľa miesta a oveľa skôr zaplnia nádobu na odpad. Taktiež pozor, obaly od sprejov na čistenie a leštenie, tie netreba stláčať a v žiadnom prípade ich neprepichujte, mohlo by dôjsť k úrazu,“ vystríhala Katarína Kretter.

Premýšľajte už pri nákupe

Ako ďalej pripomína Katarína Kretter, okrem vyššie spomenutého, je dôležité sa už pri samotnom nákupe zamyslieť nad tým, či obal, v ktorom je čistiaci prostriedok zabalený, budete po jeho doužívaní vedieť vytriediť. „Ľudia si dnes môžu naozaj vyberať zo širokej škály výrobkov a už v obchode sa môžu zamyslieť nad tým, čo budú vedieť vytriediť. A pri samotnej kúpe aj uprednostniť obaly, ktoré sú ľahko vytriediteľné. Lebo len vytriedený odpad môže byť následne zrecyklovaný,“ doplnila Kretter.

Oddeľte, čo sa oddeliť dá

OZV ENVI - PAK upozorňuje, že okrem správneho triedenia je rovnako dôležité aj oddeliť od seba všetko, čo sa oddeliť dá – vrchnáky, rôzne nálepky, samozrejme, aby nedošlo k úrazu. „Netreba zabúdať na to, že v každej obci sú pravidlá triedenia nastavené inak. Niekde sa zbierajú plasty, nápojové kartóny a kovové obaly zvlášť a niekde sa zbierajú spolu do jedného, spravidla žltého kontajnera. Papier a sklo sa vždy zbierajú samostatne. To, ako sa v danej obci či meste triedi, majú samosprávy väčšinou zverejnené na svojich stránkach alebo na verejne dostupných miestach,“ dodala Katarína Kretter.

Je dobré vytriediť veci, ktoré nepotrebujte

K jarnému upratovaniu patrí nielen vyčistenie celej domácnosti, ale aj vytriedenie vecí, ktoré nám už napríklad dlhšie ležia v skriniach či policiach. Pri celkovom upratovaní je fajn, keď dodáme vzdušnosť aj našim šatníkom. „Šatstvo, ktoré u nás už nemá využitie, ale stále je nositeľné a bez poškodenia, je možné ponúknuť na rôznych burzách či swapoch. Veci, ktoré sú v horšom stave, sa dajú stále využiť napríklad na handry, ktoré sa zídu pri samotnom upratovaní,“ povzbudila Kretter. Podobne je to s rôznym kuchynským náradím, nádobami, ale aj s dekoráciami, ktoré sa v domácnosti nahromadia. Ak máte niečo navyše, skúste predtým, ako veci vyhodíte, ponúknuť ich na spomínaných burzách, swapoch či bazároch.

Ako správne vytriediť vybrané obaly od čistiacich prostriedkov? Stiahnite si fotografie jednotlivých obalov TU.

Autor: ENVI-PAK


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2021
Kam vytriediť nápojový kartón a obaly z liekov
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
08.10.2021
94 percent čokolády vyrobenej v Bratislave predávajú v recyklovateľných obaloch
Spoločnosť Mondeléz vyrába ročne 29-tisíc ton čokolády v Bratislave, pričom z tohto množstva 94 percent je predávaných v recyklovateľných obaloch. Do roku 2025 to má byť 100 percent.
viac
12.04.2023
V mestách a obciach sa začína s jarným upratovaním
Je už akousi klasikou, že po zime majú ľudia chuť zbaviť sa doma prebytočností a urobiť si tak nielen poriadok, ale získať aj viac miesta vo svojich domácnostiach.
viac
02.03.2024
ENVI - PAK zabezpečil vlani zhodnocovanie pre vyše 210 400 t obalov a neobalov
Záver februára je pre systém odpadového hospodárstva každý rok dôležitým dátumom. Jednotlivé OZV vtedy napĺňajú svoju zákonnú povinnosť a podávajú ohlásenia na Ministerstvo životného prostredia SR. Inak tomu nebolo ani tento rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %