Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.07.2017 10:36

Cieľom sociálneho podniku okrem výroby je i navrátenie ľudí na trh práce


Fiľakovo.


Tvrdí to primátor Fiľakova Attila Agócs. Podporu z programu Európa pre občanov získalo tento rok aj mesto Fiľakovo. Z 962 000 eur, ktoré dostali slovenské projekty, mesto Fiľakovo s partnermi získalo na rok a pol 150 000 eur.


V projekte sa venujú otázke sociálnej inklúzie najmä domáceho rómskeho obyvateľstva. Jeho ambíciou je výmena a zber skúseností toho najlepšieho na poli realizácie sociálnych podnikov z desiatich európskych krajín. Okres Lučenec je jeden z dvanástich najmenej rozvinutých okresov na Slovensku.

"Sme bývalé priemyselné mesto, stále sme nejakým regionálnym centrom priemyslu, v ktorom pracuje 2000 ľudí, ale paradoxom je opačná stránka mince - vysoká nezamestnanosť," uviedol primátor mesta Fiľakovo Attila Agócs počas predstavenia výsledkov projektu Európa pre občanov v Bratislave.

Postupne sa pre to začal zaujímať o sociálne podniky. Inšpiráciu našli v Maďarsku. "Inšpirovalo nás k tomu, aby sme začali hľadať osvedčené postupy z celej Európy a vtedy sme si zadefinovali tento projekt. Podali sme partnerskú výzvu, chceli sme riešiť sociálne podnikanie. Ohlásilo sa vyše 20 potenciálnych partnerov a z nich sme si vybrali 12 z desiatich štátov," uviedol primátor.

Medzi partnerskými štátmi vrátane Slovenska sú Česko, Maďarsko, Srbsko, Chorvátsko, Slovinsko, Rumunsko, Taliansko, Portugalsko, Lotyšsko. "V rámci projektu chceme riešiť šesť seminárov nasledujúcich 1,5 roka," zdôraznil.

Cieľom projektu je zbierať skúsenosti, spoznať legislatívu svojich partnerov, aby zistili, v ktorom štáte majú ako zadefinované možnosti fungovania sociálnych podnikov. Zamerajú sa i na zapájanie mládeže do sociálneho podnikania, ako aj na zásahy už založených sociálnych podnikov do lokálneho vidieckeho hospodárstva. "Výstupmi by mali byť okrem seminárov i spoločná príručka, spoločná webstránka aj s diskusným fórom. Ak sa nám podarí, tak aj založenie spoločnej organizácie na zosieťovanie nielen tých, čo už majú sociálne podniky, ale aj tých, čo sa zaujímajú o túto tému," dodal.

Priznal, že mesto Fiľakovo chce založiť vlastný sociálny podnik. Vie si predstaviť, že by sa plány zrealizovali už túto jeseň, najneskôr začiatkom budúceho roka. "Máme rôzne myšlienky. Jednak by to mohla byť výroba nejakých čadičových kociek. Na okolí máme čadičové bane, ale aj výroba nejakých betónových prefabrikátov, potom nejaké jednoduchšie stavebné práce," konštatoval primátor.

Nevylučuje však ani oblasť služieb či poľnohospodársku výrobu, kde však vidí problém s čerpaním štátnych dotácií. "Sociálny podnik je o tom, že vy sa venujete zamestnávaniu takej cieľovej skupiny a vrstvy obyvateľstva, kde máte sťažené podmienky na vytváranie produktov, či sú to služby alebo konkrétne výrobky," uviedol, pričom dodal, že cieľom je nielen niečo lacno vyrobiť pre mesto a obec, ale taktiež poskytovaním zamestnania vychovať ľudí a zapojiť ich opätovne do reálneho trhu.

Podporu z programu Európa pre občanov získalo 28 slovenských projektov vo výške 962 000 eur. Z toho 25 projektov sú jednorazové podujatia trvajúce v priemere tri dni a zvyšné tri veľké projekty v priemernej hodnote 125 000 eur potrvajú viac ako rok.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
OTS: Je to vo vašich rukách!
Výzva pre neziskové organizácie, aby sa opäť prihlásili do programu na podporu miestnych komunít „Vy rozhodujete, my pomáhame“.
viac
15.06.2017
Ľudia sa opäť spojili pre dobrú vec
Nadácia Orange už trinástykrát finančne pomôže aktivitám tých, ktorí chcú pre svet okolo nás spraviť niečo prospešné.
viac
14.07.2017
V programe Zelené oči možno požiadať o grant do konca augusta
Obce a nimi zriadené rozpočtové a príspevkové organizácie, ale aj podnikatelia s projektom s verejnoprospešným účelom môžu poslednýkrát v tomto roku využiť možnosť získať grant v maximálnej výške 2000 eur z grantového programu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).
viac
16.07.2020
Podpora udržania zamestnanosti v materských školách
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo oznámenie o možnosti uchádzať sa o finančnú podporu v rámci projektu „Podpora udržania zamestnanosti v materských školách“ s alokáciou 86,31 mil. eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %