Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
30.11.2022 04:15

Cigaretové ohorky sú najčastejším voľne pohodeným odpadom


Ilustračná snímka.


Cigaretové ohorky, rôzne druhy plastov, papier, sklo a veľa iného sú ľudia ochotní nechať len tak v prírode. OZV ENVI - PAK pravidelne vo viacerých lokalitách naprieč Slovenskom analyzuje zloženie litteringu (voľne pohodeného odpadu).


Výsledky poslednej analýzy ukazujú, že práve cigaretové ohorky majú najväčšie zastúpenie vo voľne pohodenom odpade. Plastový odpad z PET fliaš, ktorý bol v minulosti v prírode častým druhom odpadu, klesol až na 7. miesto z 12 položiek.

Pred dvomi rokmi spustila OZV ENVI - PAK, ako iniciátor projektu Vezmi si ma, pravidelné analýzy voľne pohodeného odpadu. Začiatkom jesene tohto roka uskutočnila spomínaná organizácia zodpovednosti výrobcov, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí na Slovensku, ďalšiu analýzu. Odpad sa zbieral v 32 lokalitách na Slovensku (ako napríklad Kunovská priehrada, Žiar nad Hronom, Detva, banský náučný chodník v Kvetnici, Košice, Trnava, bratislavské mestské časti Vrakuňa, Lamač, Petržalka, Karlova Ves, Koliba, Prievoz, Trávniky, Dúbravka, Pezinok, Hodruša - Hámre, Nižná Boca, Sečovská Polianka, Slovenský Grob, Senec – Veľký Biel, Záhorie – vojenské lesy a ďalších) a následne bol roztriedený do 12 skupín.

Cigaretový odpad skokovo na prvej priečke

Výsledky tohtoročnej jesennej analýzy ukázali, že Slováci v prírode najviac vyhadzovali cigaretové ohorky, ktoré sa napríklad rozkladajú aj 15 rokov. Na nelichotivom druhom mieste skončili rôzne druhy plastov. Naopak, obaly z PET fliaš sa posunuli až na siedme miesto. “Od 1. januára 2022 na Slovensku zálohujeme okrem skla aj PET nápojové obaly a nápojové plechovky. V poslednej analýze je vidieť významný úbytok týchto dvoch druhov obalov v celkovo vyzbieranom odpade,” uviedla Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK s tým, že rôzne druhy plastov si v porovnaní s predošlými analýzami zachovávajú vyrovnané skóre nad 20 %. “Počet nápojových plechoviek klesol z takmer 21 % z celkového množstva vyzbieraného odpadu v prírode v roku 2020 na necelé 4 % a počet druhej zálohovanej komodity – PET fliaš z necelých 18 % na 5,3 %,” doplnila Kretter. Sklo sa podľa jej slov drží od roku 2020 na hodnotách okolo 6 %, aj keď v roku 2021 vykázalo dvojnásobnú hodnotu. Najväčším skokanom tohtoročnej analýzy je cigaretový odpad, ktorý z necelých 15 % v minulom roku podrástol na takmer 26 %.

Regionálne rozdiely vo voľne pohodenom odpade

Ako ukázali výsledky, rekordný podiel cigaretového odpadu (35,93 %) bol zaznamenaný na západnom Slovensku. “Na druhom mieste sú rôzne druhy plastov okrem PET fliaš (18,49 %), nasleduje iný odpad napr. textil, elektrospotrebiče, stavebný materiál, keramika, zmesový odpad (12,33 %) a papier (7,29 %),” priblížila Katarína Kretter. Rôzne druhy plastov (30,42 %) dominovali v strede našej krajiny pred nápojovými plechovkami (13,43 %) a cigaretovým odpadom (9,22 %). “V tomto prípade môže vysoké percento nápojových plechoviek súvisieť s tým, že do konca júna mohli obchody dopredávať obaly, ktoré ešte nepodliehali zálohovaniu,” vysvetlila Kretter. Na východe si smutné prvenstvo udržali rôzne druhy plastov (20 %), za nimi skončil iný odpad (14,22 %) a PET nápojové obaly (11,33 %).

Vplyv na zloženie litteringu malo aj zálohovanie

Podľa Kataríny Kretter ovplyvnili tento rok výsledky dva zásadné faktory. “Prvým je zavedenie zálohovania PET nápojových obalov a nápojových plechoviek, druhým je významné zvýšenie lokalít a počtu ľudí, ktorí sa na analýze podieľali. Preto aj výsledky tohtoročnej analýzy môžu vykazovať isté odchýlky oproti minulosti,” vysvetlila s tým, že v analýzach plánujú pokračovať. “Práve rôzne druhy plastov a cigaretový odpad, ktoré majú v litteringu významný podiel, sú komoditami, na ktoré sa ENVI - PAK už dlhšie zameriava pri vzdelávaní a osvete,“ doplnila Kretter. V rámci litteringu sa dajú okrem spomínaného nájsť aj veci ako ponožky, topánky či posteľné obliečky, nehovoriac naozaj o veľkom odpade. “Od roku 2025 sa má v obciach zo zákona zaviesť triedený zber textilu. Uvidíme, či nás čaká podobný scenár, ako so zavedením zálohovania, keď ubudli v prírode nápojové PET fľaše a plechovky. Triedený zber textilu tiež hádam prinesie viac čistoty do našej prírody,” dodala Kretter.

 

 

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2019
Vezmi si ma! Vyzývajú výrobcovia obyvateľov na boj s voľne pohodeným odpadom
Prieskum iniciovaný najväčšou organizáciou zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK zisťoval počas mesiacov júl a august, ako vnímajú situáciu s odpadmi slovenské mestá a obce.
viac
22.07.2020
V prírode sa najviac povaľujú plasty, plechovky a zvyšky cigariet
Kým na západe SR s vyše 24 percentami voľne pohodeného komunálneho odpadu (litteringu) dominujú rôzne druhy plastov, rovnako ako na východe (vyše 34 %), v strede SR ľudia najviac odhadzujú nápojové plechovky (vyše 25 %).
viac
21.12.2022
Ľudí občas treba postrčiť k dobrým veciam, pomáhajú aj behaviorálne techniky
Neraz sa v mestách a obciach pohoršujeme nad tým, prečo hádžu ľudia odpadky mimo koša, prečo hodia cigaretové ohorky len tak na zem, alebo prečo si napríklad ľudia nezjednodušia platenie miestnych daní a iných poplatkov prostredníctvom online platby.
viac
14.08.2023
Najčastejšie končia v prírode odhodené cigaretové ohorky a plastové obaly
Stále končí v prírode veľké množstvo odpadkov, ktoré namiesto do koša vyhodia ľudia len tak na zem. Najčastejšie tam podľa analýzy litteringu (voľne pohodeného odpadu), ktorú pravidelne robí OZV ENVI - PAK naprieč Slovenskom, končia cigaretové ohorky a rôzne druhy plastov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %