Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.01.2021 02:32

Cintorín Vrbica by sa mal rozšíriť o kolumbárium


Snímka zdroj: (FB/Mesto Liptovský Mikuláš).


Cintorín Vrbica v Liptovskom Mikuláši by sa mal počas dvoch rokov rozšíriť o kolumbárium. Do ideovej architektonickej súťaže dodali ateliéry päť návrhov, vyhrali architekti Katarína Šiarniková a Juraj Šiarnik. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.


„Vďaka súťaži sme odsledovali rôznorodosť prístupu jednotlivých architektov k riešenému územiu. Kvalitne spracovali toto jedinečné zadanie, víťazný návrh dokonale skĺbil funkčnosť, trendovosť a najlepšie vystihol genius loci miesta,” zhodnotil šéf oddelenia výstavby na mestskom úrade Matej Petran.

Kolumbárium predstavuje priestor na uloženie spopolnených telesných pozostatkov. Na vrbickom cintoríne je ho podľa hovorkyne potrebné zriadiť z dôvodu, aby sa efektívne zredukovala plocha. „V zmysle ideového návrhu bude mať kolumbárium približne 750 miest a dotvorí rozsypovú lúčku. Situované bude v južnej časti areálu cintorína a postaviť by sa malo najskôr v roku 2022,” konkretizovala.

Vrbický cintorín je miestom posledného odpočinku osobností slovenského kultúrneho a spoločenského života. Náklady budú podľa informácií z radnice známe až po spracovaní realizačného projektu, predpokladaná suma sa pohybuje na úrovni 100- až 150 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2020
Budúci rok by v Liptovskom Mikuláši mali začať stavať atletický štadión
Nový štvordráhový atletický štadión majú na budúci rok začať stavať v Liptovskom Mikuláši. Športovisko vyrastie na Nábreží Aurela Stodolu, na výstavbu prispel aj Slovenský atletický zväz (SAZ). Informovala o tom hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.
viac
17.06.2020
Výstavba nových mestských jaslí má stáť vyše 730 000 eur
Nové detské jasle vo vlastníctve mesta by mali na najväčšom breznianskom sídlisku Mazorníkovo, kde podľa aktuálnych údajov žije približne tretina všetkých detí do troch rokov, začať stavať už v najbližších mesiacoch.
viac
27.11.2020
Vo Vajnoroch pribudol nový vodovod, začína sa opravovať aj kanalizácia
V bratislavských Vajnoroch pustila v piatok Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) vodu do nového vodovodu na ulici Za humnami. Generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš zároveň ohlásil začiatok opravy vákuovej kanalizácie v tejto mestskej časti za viac ako milión eur.
viac
24.03.2021
Vojnový cintorín na Háji Nicovô začali renovovať
Na vojnovom cintoríne Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši sa tento týždeň začali stavebné práce. Obnovou prejdú hrobové miesta aj zelená pláň cintorína, na ktorom sú pochovaní príslušníci 1. československého armádneho zboru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %