Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.10.2019 01:05

Cintoríny majú byť miestom pokoja aj počas Sviatku všetkých svätých a Dušičiek


Ilustračná snímka: Peter Simon/Zdroj: Dnes24.sk


S blížiacimi sa Sviatkom všetkých svätých a Dušičkami sa cintoríny pripravujú na nápor návštevníkov. Pozostalí sa často vyberú na návštevu hrobov len raz ročne, čo so sebou môže priniesť viacero negatív, upozornil predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž.


Pripomína, že nechcené príbuzenské stretnutia by nemali narušiť pokojný priebeh sviatkov a návštevníci by sa mali zamyslieť aj nad ekologickým dosahom prezdobených hrobov.      

Len bratislavské cintoríny navštívia počas sviatkov desaťtisíce ľudí denne. Výška návštevnosti závisí najmä od počasia. Najrušnejší čas je pritom prevažne po zotmení. „Nočná idyla pri sviečkach vytvára emócie, aj pre malé deti je to nezabudnuteľné a dospelí tak majú trochu čas na zamyslenie sa nad sebou a nad rodinnými príslušníkmi,“ vysvetlil pre TASR Stríž.       

Počas sviatkov by mali ľudia podľa Stríža myslieť hlavne na pochovaných a aj ostatných návštevníkov a vyhýbať sa potýčkam či iným náhodným rodinným stretnutiam, počas ktorých by mohlo prísť k nezhode pri hroboch. „Cintorín je pôda, kde sa treba správať trpezlivo. Úcta voči zosnulému a pozostalým, ktorí tam prichádzajú, by mala byť na prvom mieste.“       

Ľudia podľa Stríža už v dnešnej dobe nemajú veľa času navštevovať cintoríny a Sviatok všetkých svätých sa tak niekedy stáva jednodňovou súťažou o najkrajší hrob. Doba sa však podľa neho mení, a mladí v budúcnosti budú navštevovať cintoríny ešte menej. Budú mať tiež iné výdavky a menej financií investujú na výzdobu hrobov. Odhaduje, že cintoríny sa tak začnú čoraz viac podobať na americký spôsob, kde sa s honosnou výzdobou nedá stretnúť. Ľudia si potom častejšie zapália sviečku doma a zamerajú sa skôr na seba, pripomínajú si blízkych a smútok vnútorne. „Slovensko spolu s celou strednou Európou je ešte zatiaľ skôr konzervatívne. Nedá sa zabrániť, aby na cintoríny ľudia nosili veci, ale treba myslieť aj na ekológiu,“ podotkol Stríž.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2017
Mestá a obce sa pripravujú na dôstojnú Pamiatku zosnulých
Samosprávy sa pripravujú na Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Tomu prispôsobujú správu cintorínov a ostatné pietne miesta.
viac
27.10.2017
Opatrenia hlavného mesta pred blížiacimi sa sviatkami
Z dôvodu zvýšeného náporu ľudí na cintorínoch, v období od 28. 10. do 5. 11., hlavné mesto spolu so svojimi mestskými organizáciami prijalo opatrenia s cieľom zabezpečiť pokojný a bezpečný priebeh Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.
viac
25.10.2018
Žilinské cintoríny sú na Dušičky pripravené
Budúci týždeň čaká cintoríny v Žiline zvýšený nápor. Prelom októbra a novembra patrí každoročne spomienke na zosnulých. Sviatok všetkých svätých (Dušičky) vychádza v tento rok na štvrtok a v piatok si pripomenieme Pamiatku zosnulých.
viac
30.10.2020
Na Sviatok všetkých svätých platí zákaz vychádzania
Návšteva cintorínov nepatrí medzi výnimkami zákazu vychádzania mimo bydliska, čiže platí, že aj na "dušičky" je potrebné zostať doma.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %