Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.03.2017 12:28

Čipka Myjavskej pahorkatiny sa zapísala medzi poklady kultúrneho dedičstva SR


Certifikáty o zápise z rúk ministra kultúry SR Mareka Maďariča prevzala riaditeľka Centra tradičnej kultúry (CTK) v Myjave v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK Viera Feriancová.


Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska sa začiatkom marca 2017 rozšíril o Tylovú paličkovanú čipku Myjavskej pahorkatiny.


Paličkovaná tylová čipka Myjavskej pahorkatiny patrí k unikátom všetkých druhov čipiek, ktoré sa na území Slovenska rozvíjajú dodnes. Pôvod čipky myjavského regiónu siaha do 80. rokov 19. storočia. Centrom paličkovania sa stala obec Krajné, kde sa prisťahované ženy z českého Vamberku začali učiť techniku pôvodom belgického čipkovania. Tradícia sa postupne šírila do ďalších kútov kopaníc a stala sa významnou súčasťou výtvarnej i odevnej kultúry Myjavskej pahorkatiny. Počas časového vývoja prešla čipka rôznymi zmenami, dosiahla vysokú estetickú úroveň a jej tvorba je v súčasnosti spojená s vysokou technickou i časovou náročnosťou. „Pôvodne tylovú čipku ženy plietli bez predkresleného vzoru či technického návodu. Zručnosť paličkovania si čipkárky generačne odovzdávali vzájomným priúčaním sa alebo odpozorovaním,“ priblížila riaditeľka CTK v Myjave Viera Feriancová.

Tradícia čipkárstva pretrváva v regióne dodnes. Obyvateľky viacerých obcí Myjavskej pahorkatiny zachovávajú vzácnu techniku paličkovania tylových čipiek podľa rôznych vzorov. Väčšina žien, ktoré sa venujú remeslu, patrí do Klubu pletenej čipky Brezová pod Bradlom a Klubu krajnianskej čipky v obci Krajné. Veľký podiel na úspešnej realizácii zápisu čipky do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného dedičstva Slovenska patrí práve členkám spomínaných klubov, ktoré projekt podporili neoceniteľnými skúsenosťami a zručnosťami.

Podľa ministra kultúry SR Mareka Maďariča pestovanie zvykov a tradícií v sebe skrýva charakter a identitu konkrétnych komunít, regiónov i celého Slovenska. „Ak tá kontinuita trvá, trvá niekedy aj stáročia, tak na to treba upozorňovať, vyzdvihovať to. Zápis do takého zoznamu v podstate koncentruje pozornosť verejnosti, k tomu povzbudzuje tých ľudí, ktorí sa to naučili od svojich rodičov, starých rodičov a je predpoklad, že sa to bude pestovať a vykonávať aj v budúcnosti. Je to veľké bohatstvo, ktoré si treba ošetrovať,“ povedal Maďarič.

Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska je súpisom významných prvkov a praktík nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Zápis do reprezentatívneho zoznamu predstavuje ocenenie týchto mimoriadnych prvkov, ktoré sú uznávané spoločnosťami, komunitami a jednotlivcami a existujú v súlade s univerzálne prijatými princípmi ľudských práv, rovnosti, podpory a vzájomnej úcty medzi kultúrnymi spoločenstvami. Zápis prvkov do národného zoznamu je základnou podmienkou pre uchádzanie sa o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva (UNESCO).

 

Autor: (CTK Myjava)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2017
Počas augusta možno prihlásiť aktivity podporujúce záujem o kultúrne dedičstvo
Zástupcovia štátnych inštitúcií, samosprávy, súkromných spoločností či organizácií tretieho sektora, ale i aktívni jednotlivci môžu do konca augusta prihlásiť aktivity, ktorými sa Slovensko bude prezentovať v rámci septembrových Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD).
viac
08.11.2017
Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudlo ďalších 5 prvkov
Dňa 6. novembra 2017 o 15. hodine sa v Divadle SĽUK uskutočnilo slávnostné vyhlasovanie nových prvkov a aktivít, ktoré boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany NKD na Slovensku.
viac
07.12.2017
Horehronský viachlasný spev zapísali do svetového zoznamu UNESCO
Horehronský viachlasný spev bol zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Dnes (7. 6.) o tom rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na juhokórejskom ostrove Jeju na svojom 12. zasadnutí.
viac
28.11.2018
Modrotlač zapísali do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO
O šiestom zápise Slovenska v prestížnom zozname rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Modrotlač a jej tradícia bola predložená na zápis v rámci spoločnej nominácie s Rakúskom, Českom, Nemeckom, Maďarskom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %