Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
15.11.2022 11:40

Čipy na kontajneroch by mali predchádzať odpadovej turistike


Snímka zdroj: (Mesto Trnava).


Odpadovú turistiku chce mesto Trnava eliminovať inštaláciou čipov na polopodzemné kontajnery.


Pilotne nový elektronický čipový uzamykateľný systém začala radnica skúšať na kontajnerovom stojisku na Šafárikovej 1 až 15, informovala o tom Dominika Slezáková z referátu verejnoprospešných služieb na mestskom úrade.

Prístup do kontajnerov tak ako jediní dostali obyvatelia tejto zóny. "Každá domácnosť dostala zadarmo jeden čip, ktorým dokážu otvoriť všetky nádoby na papier, plast, sklo a komunálny odpad. Čip bude môcť v dohľadnej dobe získať každý člen domácnosti za mierny poplatok," uviedla. Inteligentné uzamykanie je podľa radnice na rozdiel od oplotených stojísk vkusným a jednoduchým riešením, ktoré odradia tzv. odpadových turistov z iných častí mesta od vyhadzovania svojho odpadu do nádob, ktoré im neprináležia. "To, že sú kontajnery prístupné, neznamená, že sú určené komukoľvek. Mesto sa rozhodlo vyskúšať pilotný projekt vo vybranej lokalite na základe evidovaných sťažností od obyvateľov na ľudí využívajúcich kontajnery napriek tomu, že nebývajú v príslušných bytovkách," dodala Slezáková.

Systém nevyžaduje manuálnu registráciu, nových užívateľov je možné priradiť na diaľku a okamžite im aktivovať prístup ku konkrétnym nádobám a stojiskám. Online platforma poskytuje aj dáta o počte otvorení odpadových nádob. Zámky fungujú na baterky. Tie umožňujú na diaľku spravovať prístupy a ich garantovaná výdrž je až stotisíc otvorení kontajnera.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Trnava má nové červeno-biele kontajnery na zber malých elektrospotrebičov
V Trnave slávnostne predstavili novinku na Slovensku. Červeno-biele kontajnery, ktoré budú slúžiť občanom na zber veľmi malého elektroodpadu, ako i prenosných batérií a akumulátorov.
viac
20.11.2017
Na sídlisku Mostná spustili projekt vertikálneho zberu odpadu
V Handlovej dnes (20. 11.) dali do užívania polopodzemné kontajnery. Pilotný projekt realizuje samospráva na sídlisku Mostná, kde v rámci projektu vertikálneho zberu odpadu pribudlo 19 takýchto nových nádob. Pilotný projekt vyšiel samosprávu na približne 74 000 eur.
viac
14.09.2018
Prievidza začala s realizáciou pilotného projektu podzemných kontajnerov
Samospráva Prievidze začala v týchto dňoch s realizáciou pilotného projektu budovania veľkoobjemných podzemných kontajnerov. Celkovo zabezpečí výstavbu siedmich stojísk s 28 podzemnými kontajnermi na triedený odpad, informoval hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
29.02.2020
Mesto spúšťa pilotný projekt Trnava smart city
Mesto Trnava spustilo pilotný projekt Trnava smart city. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %