Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
06.02.2024 07:50

Cirkulárna mapa má Pezinku pomôcť znižovať odpady a hľadať ekologické riešenia


Snímka zdroj:ENVIDU


Na podporu znižovania odpadov vytvorilo mesto Pezinok spolu s Inštitútom cirkulárnej ekonomiky cirkulárnu mapu, ktorá má pomôcť hľadať ekologické a udržateľné možnosti v meste. Zámerom je poskytnúť informácie o možnostiach udržateľného rozvoja pri nakupovaní, opravách a recyklácii.


Informovala o tom špecialistka pre komunikáciu mesta Pezinok Jana Hrdličková. Cirkulárna mapa sa dopĺňa priebežne podľa aktuálnej situácie. Pezinčania môžu do nej zaregistrovať prevádzky, ktorých činnosť súvisí so znižovaním odpadu, udržateľným rozvojom, recykláciou či zdieľaním.         

"Vďaka cirkulárnej mape sa dajú nájsť bezobalové obchody s potravinami či drogériou, secondhandy s textilom, servisy a opravovne, knižné búdky, ale aj miesta zberu použitých batérií a textilu, pokazených elektrospotrebičov, komunitné záhrady aj požičovne," uviedla Hrdličková.        

Priblížila, že mapa je dostupná na webovej stránke mesta.         

Cirkulárna ekonomika je bezodpadový koncept, ktorý je založený na opätovnom využívaní zdrojov nielen formou recyklácie, ale aj zdieľania už existujúcich produktov, upcyklácie, opravou poškodených produktov alebo znižovania používania jednorazových obalov. V súčasnosti využíva na Slovensku cirkulárnu mapu okrem Pezinka ďalších 15 miest na obcí.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Tak sa na Slovensku zbiera použitý kuchynský olej z domácností
Vyše 29 ton použitého kuchynského oleja dosiaľ vyzbierali na čerpacích staniciach Slovnaftu od spustenia projektu v roku 2011.
viac
27.02.2017
Levičania sa môžu vyjadriť k zámeru zhodnocovania tekutých odpadov
Spoločnosť Grizzly Slovakia plánuje v meste Levice vybudovať technologické zariadenie na ekologické zhodnotenie tekutých odpadov.
viac
07.05.2020
O snoch vedcov a plastoch
Snom vedcov sa v posledných rokoch stalo vytvorenie plastu, ktorý by sa po „odslúžení“ rozložil v životnom prostredí a neostala po ňom žiadna stopa.
viac
25.05.2021
Trend znižovania skládkovania v meste Humenné pokračuje
Obyvatelia mesta Humenné produkujú z roka na rok menej komunálneho odpadu (KO) končiaceho na skládke. Kým v roku 2016 vyviezli technické služby (TS) mesta na miestnu skládku takmer 9465 ton KO, v roku 2020 to bolo o 1305 menej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %