Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
08.12.2023 09:05

Čo je zakázané posielať v poštových zásielkach


Slovenská pošta


Najmä v závere roka Slovenská pošta zaznamenáva zvýšené množstvo zásielok s nedovoleným obsahom, ktoré smerujú do zahraničia. Ak sa medzi zásielkami určených na leteckú prepravu vyskytne zásielka s nedovoleným obsahom, komplikuje a spomaľuje to vypravenie lietadla a nakoniec aj doručenie zásielok.


Poštové podniky sú povinné zásielky s nedovoleným obsahom z prepravy vylúčiť. Ak zamestnanci Slovenskej pošty zistia v zásielke nedovolený obsah, pošta informuje príslušné orgány verejnej správy.

V zásielkach do zahraničia, ale aj v rámci krajiny je zakázané posielať omamné a psychotropné látky, jedy, jadrové materiály, rádioaktívne látky, vysoko rizikové chemické látky, výbušniny, muníciu, zápalné kvapaliny, strelné zbrane, nože a pod. Zakázané sú tiež živé zvieratá (okrem vybraných druhov hmyzu), ohrozené druhy voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín, zásielky, obsah alebo úprava ktorých môžu ohroziť život a zdravie ľudí či poškodiť životné prostredie. Zakázané sú aj zásielky, úprava alebo viditeľný obsah ktorých je urážlivý alebo hanlivý. Šperky, drahé kovy, bankovky, poštové známky a iné ceniny sú povolené zasielať len v poistených balíkoch.

Odosielateľom preto odporúčame, aby si ešte pred podaním zásielok na pošte skontrolovali, či tovar, ktorý posielajú do zahraničia, nie je vylúčený z prepravy. Zoznam vecí, ktoré sú z distribúcie v medzinárodnej preprave vylúčené, možno nájsť na stránke Slovenskej pošty v časti Poštové podmienky-medzinárodný styk, bod 8. Obmedzenia: https://www.posta.sk/potrebujem/zaslatprevziat-medzinarodnu-zasielku. Pošta zároveň žiada zákazníkov, aby tieto nariadenia plne rešpektovali.

Autor: (ts-Slovenská pošta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.07.2020
Slovenská pošta doručí expres zásielky aj vo večerných hodinách
Zdržíte sa v práci a nestíhate si prevziať zásielku od kuriéra? Nechajte si ju doručiť vo večerných hodinách.
viac
20.11.2020
Ježiškovi môžu deti písať aj tento rok
Aj v tomto roku môžu deti z celého Slovenska i sveta písať prostredníctvom Slovenskej pošty Ježiškovi. Pohľadnice alebo listy pošlú na adresu „Ježiško 999 99“, dôležité je uviesť aj spiatočnú adresu, aby Ježiško vedel, komu má odpísať.
viac
03.02.2021
Už aj v Púchove majú svoj BalíkoBOX
Už aj obyvatelia Púchova si môžu pohodlne, kedykoľvek a bez čakania vyzdvihnúť balíkové zásielky cez BalíkoBOX. V pondelok (1. 2.) ho oficiálne uviedli do prevádzky, svoje miesto má pri hypermarkete Tesco na Okružnej ulici.
viac
14.06.2024
Slovenská pošta vydáva poštovú známku „Prezident SR“
Slovenská pošta vydáva od soboty 15. mája poštovú známku „Prezident SR“ zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Prezidentská známka reflektuje tradíciu aj moderné trendy a má špecifický kruhový tvar. Umožňuje to technológia samolepky. Zúbky na známkach sa nerobia ihlami, ale upravenou raznicou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %