Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.03.2016 09:45

Čo s nespotrebovanými a starými liekmi? Kto je zodpovedný za ich likvidáciu?


Staré či nespotrebované lieky je potrebné odovzdať do lekárne. (Foto: Shutterstock.com)


Lieky, rovnako ako potraviny či kozmetika, sa po dobe ich exspirácie stávajú odpadom, ktorý je potrebné nejakým spôsobom zlikvidovať tak, aby ďalej neohrozovali naše prostredie.


Mnoho ľudí nevie, akým spôsobom by sa mali nespotrebované alebo staré lieky likvidovať, a preto ich zahadzujú do komunálneho odpadu či splachujú do toalety. V prípade, že sa liekov zbavíme takýmto spôsobom, môžeme tým ohroziť nielen životné prostredie, ale aj zdravie samotných občanov, a to z dôvodu prieniku liečiv, ktoré lieky obsahujú, do pôdy alebo podzemných vôd. Nespotrebované lieky, alebo lieky po exspirácii je potrebné podľa Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) odovzdať do najbližšej lekárne. Tie sú totiž podľa zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach povinné lieky, ktoré nie sú spotrebované fyzickými osobami, zhromažďovať a odovzdávať Štátnemu ústavu, ktorý sa považuje za pôvodcu tohto odpadu.

,,Štátny ústav pre kontrolu liečiv pravidelne vyzýva občanov, aby takéto lieky nevyhadzovali do komunálneho odpadu, ale aby ich vrátili do lekární. Liek je potrebné odovzdať v lekárni vo vnútornom obale (v tube, blistri, sklenenej fľaštičke),” povedala nám Diana Madarászová, referentka ŠÚKL pre komunikáciu s médiami. Čo však v prípade obalov zo spotrebovaných liekov? ,,Obaly z liekov – prázdne sklenené či plastové fľaštičky, ale aj papierové obaly, spolu s príbalovými letákmi, je potrebné triediť podľa nastaveného systému triedenia v jednotlivých mestách a obciach,” uviedla Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing spoločnosti ENVI – PAK, ktorá zabezpečuje financovanie triedeného zberu v mestách a obciach.

 Podľa tlačovej agentúry TASR odovzdali lekárne v minulom roku takmer 107 ton nespotrebovaných liekov, pričom 24 ton liekov sa odovzdalo v Bratislavskom kraji, 13,8 tony v Košickom kraji, takmer 13 ton v Prešovskom kraji, 11,7 tony v Trenčianskom kraji, 11,6 tony v Banskobystrickom kraji, 11,5 tony v Žilinskom kraji, 10,8 tony v Trnavskom kraji a 10,6 tony v Nitrianskom kraji.

Do kategórie nespotrebovaných liekov alebo liekov, ktorým skončila exspirácia, sa zaraďujú aj nespotrebované veterinárne lieky. Nezaraďujeme sem naopak odpad z výživových doplnkov (napríklad vitamíny), homeopatických liekov či odpad zo zdravotníckych pomôcok a kozmetických prípravkov.

Za zozbierané lieky z lekární má podľa zákona zodpovednosť práve Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý má zabezpečiť ich zneškodenie na vlastné náklady. ,,Zber a prepravu daného odpadu zabezpečujú pre Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a Ústav štátnej kontroly veterinárnych biopreparátov a liečiv (ÚŠKBL) certifikované spoločnosti, ktoré vykonávajú zber dvakrát ročne, tzv. jarný a jesenný zber, vo všetkých lekárňach v SR. Takto vyzbierané lieky sa následne odvezú do spaľovní, kde sa ďalej likvidujú,” dodáva na záver Diana Madarászová.

Autor: (SZ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
22.03.2024
Združenie Samosprávne kraje Slovenska ocenilo vybrané osobnosti Cenou regiónov
Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov a regiónov na Slovensku. Cenu regiónov odovzdalo vybraným laureátom vo viacerých kategóriách vo štvrtok (21. 3.) počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne.
viac
22.03.2024
SK8 chce od štátu podiely v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú dopravu
Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8) chce požiadať štát o prevod podielov v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú autobusovú dopravu v jednotlivých krajoch. Po skončení Zhromaždenia SK8 to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %