Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.01.2016 09:00

Čo s obcami a mestami, ak neuzatvoria včas zmluvy s OZV? Hrozí im zlosovanie!


Ak sa obce nerozhodnú včas podpísať zmluvu o budúcej zmluve s organizáciami zabezpečujúcimi odpady, hrozí im riziko, že pôjdu do zlosovania. (Foto: Envipak)


Obce sú zdržanlivé v uzatváraní zmlúv o budúcej zmluve so spoločnosťami v oblasti odpadov z obalov a neobalových výrobkov. Ak sa však nerozhodnú včas, hrozí im riziko, že ak zmluvu neuzavrú, pôjdu do zlosovania a organizácia zodpovednosti výrobcov im bude pridelená.


Týmto obciam, ktoré si vopred zmluvne nedohodli podmienky, nemusia byť vyplatené náklady na triedený zber v reálnej výške, ale iba náklady zodpovedajúce výške obvyklých nákladov v príslušnom regióne. Náklady presahujúce výšku obvyklých nákladov bude povinná uhradiť obec. Na to, že obec nepodpísala zmluvu, teda v konečnom dôsledku doplatí občan, keď bude za odpad platiť viac.

Ministerstvo životného prostredia SR, ktoré zákon pripravovalo, k téme uviedlo: od schválenia zákona parlamentom uplynulo viac ako deväť mesiacov. Zástupcovia ministerstva trištvrte roka po jeho schválení parlamentom ďalej intenzívne konzultovali a komunikovali so samosprávami všetky dôležité zmeny, ktoré nový zákon s účinnosťou od 1. januára 2016 prinesie. Situácia, že niektoré obce a mestá nebudú mať uzatvorenú zmluvu s organizáciou zodpovednosti výrobcov, môže nastať a nový zákon o odpadoch počítal aj s takouto možnosťou. Úplné, čiže stopercentné pokrytie obcí  je zabezpečené formou žrebovania.  To znamená, že tie obce, ktoré neuzatvoria zmluvu s niektorou OZV, budú rozlosované medzi všetky OZV, ktoré budú mať udelenú autorizáciu. V prvom kole bude losovanie organizovať ministerstvo a v ďalších rokoch bude túto úlohu zabezpečovať koordinačné centrum.

Treba si uvedomiť, že iniciatíva pri uzatváraní zmlúv obcí s OZV musí v prvom rade vychádzať od samotných obcí. Tie, uvedomujúc si svoje práva a povinnosti, by sa mali správať zodpovedne voči svojim občanom. Obce si musia byť vedomé, že ak obec bude OZV prilosovaná, OZV bude v tom momente zo zákona oprávnená:

- overiť funkčnosť a nákladovosť triedeného zberu obce a zistiť tak primeranosť vynakladaných nákladov na triedený zber,

- navrhnúť obci zmeny systému triedeného zberu,

- v prípade, ak obec zmeny neuskutoční je OZV oprávnená uhrádzať iba obvyklé náklady, pričom náklady presahujúce výšku obvyklých nákladov je povinná znášať obec.

Ministerstvo životného prostredia si uvedomuje závažnosť situácie a ešte v januári pripraví pre samosprávy výzvu, v ktorej  upozorní obce na dôležitosť podpísania zmluvy s OZV, ako aj informáciami ako ďalej postupovať.

Autor: (redakcia)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
13.04.2024
MK SR označilo úspech festivalu Východná za jednu z priorít vedenia
Úspech medzinárodného folklórneho festivalu Východná je jednou z priorít Ministerstva kultúry (MK) SR. Prípravám treba venovať adekvátnu pozornosť a prinavrátiť mu jeho status.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %