Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.08.2019 03:50

Čučoriedkový deň a súťaž v pečení koláčov v Telgárte


Ilustračné foto, čučoriedky. Foto: TASR - Roman Hanc


Už túto sobotu ožije horehronská obec Telgárt vôňou chutných čučoriedkových dobrôt na siedmom ročníku Čučoriedkového dňa. Počas podujatia sa môžu návštevníci tešiť na ochutnávku výborných koláčov, súťaž v pečení, zaujímavý kultúrny program, lokálny farmársky trh a rôzne workshopy.


S originálnou myšlienkou založiť toto podujatie prišla pred siedmymi rokmi rodina Hríbikovcov z Penziónu u Hanky. Inšpirovali sa tou najtypickejšou miestnou letnou pochúťkou – čučoriedkami a vyzdvihli tieto lesné plody na piedestál. Keďže vo svojom penzióne pečú veľmi radi a často, ponúkajú návštevníkom možnosť ochutnať ich domácu kuchyňu inšpirovanú zaujímavými nápadmi i počas tohto podujatia.

Ústrednou témou Čučoriedkového dňa je súťaž v pečení koláčov. Každý z receptov má byť inšpirovaný práve týmito lesnými plodmi. Upiecť koláč si môže prísť každý, kto má vo vrecku zaujímavý recept a dokáže ho zrealizovať na mieste súťaže za dve a pol hodiny. Kým budú súťažiaci tvoriť chutné dobroty, pre návštevníkov je pripravený zaujímavý kultúrny program. Hlavným hosťom podujatia bude spevácka skupina Trnki, ktorá spoločne s hudbou Jána Maka roztancuje návštevníkov pod Kráľovou hoľou. Pre záujemcov, ktorí by sa radi naučili novým veciam, pripravuje Stredoslovenské osvetové stredisko Banská Bystrica zaujímavé workshopy. Telgárčania zasa predstavia tradičné remeslá a záujemcovia si budú môcť nakúpiť i výrobky od lokálnych producentov.

Najlepší koláč bude vyberať nezávislá porota, ktorá poctivo ochutná všetky koláče, vyberie trojicu najchutnejších a ich autorov za ich nápaditosť a šikovnosť odmení.

„Pozitívom tohto podujatia je, že na organizácii sa spoločne s obcou Telgárt začala spolupodieľať i obec Šumiac, a teda návštevníci budú môcť ochutnať aj čučoriedkové šumiacke špeciality. Sme presvedčení, že i vďaka spoločným podujatiam a vzájomnej pomoci sa budú zlepšovať i podmienky pre rozvoj cestovného ruchu v tejto lokalite,“ hovorí Petra Ridzoňová Hlásniková, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie REGIÓN HOREHRONIE.

Autor: (ts-región Horehronie)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2017
Primátorský deň v Žiline bude plný kultúry, otvorených dverí aj diskusie
V piatok 6. októbra sa žilinská samospráva ešte viac sprístupní verejnosti. Mesto Žilina pozýva občanov všetkých generácií na Primátorský deň, ktorý ponúkne bohatý program.
viac
26.01.2018
Ružinov v sobotu rozvoňajú zabíjačkové špeciality
Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov pripravili pre všetkých milovníkov mäsa tradičné Ružinovské zabíjačkové slávnosti. V sobotu 27. januára od 9.30 v Parku Andreja Hlinku opäť ožijú zvyky, ktoré budú pripomínať tradície výroby zabíjačkových pochúťok.
viac
20.08.2019
Deň soli sa v prešovskom Solivare uskutoční po druhýkrát
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš spoločne s Múzeom Solivar má snahu postupne prebudiť a oživiť areál Solivaru, ktorý je unikátnym svojho druhu na Slovensku.
viac
12.08.2023
Pod Kráľovou hoľou sa koná Čučoriedkový deň so súťažou v pečení koláčov
Pod Kráľovou hoľou v obci Telgárt si v sobotu prídu na svoje všetci milovníci čučoriedkových koláčov, džemov, sirupov, limonád i čerstvých čučoriedok. Tradičné podujatie plné vôní a chutí spojených s týmto pre Horehronie typickým ovocím sa začalo o 10. h v areáli kultúrneho domu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %