Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.12.2019 07:10

Cudzinec v raji bude 11. decembra v Bratislave


Stranger in Paradise (Cudzinec v raji)


Jediné premietanie filmu Stranger in Paradise (Cudzinec v raji) na Slovensku v roku 2019 a následnú diskusiu s hosťami z Nepálu, Kazachstanu a Ukrajiny organizuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v stredu 11. decembra o 18. hodine v Kine Lumière v Bratislave.


Film Stranger in Paradise režiséra Guida Hendrikxa skúma citlivú tému rôznych emócií a postojov Európanov voči prichádzajúcim migrantom. Mentor, stvárnený Valentijnom Dhaenensom, vedie rozhovory s migrantmi, ktorí prišli do Európy po nebezpečnej trase cez Stredozemné more. V každom z troch dejstiev filmu ich konfrontuje s rôznymi reakciami Európanov – s nezáujmom a odmietaním v prvej časti, empatiou a dobrou vôľou v druhej a nezaujatým postojom s oficiálnymi pravidlami a obmedzeniami pre migrantov v tretej.

Na film nadviaže diskusia s majiteľom prvej nepálskej reštaurácie v Bratislave, kazašskou absolventkou fakulty manažmentu, ktorá sa po svojom štúdiu rozhodla ostať žiť na Slovensku, a s úspešnou zakladateľkou startupu v oblasti zdravia z Ukrajiny. Čo ich priviedlo na Slovensko? Aké boli ich očakávania pred príchodom a aká realita ich tu čakala? Ako ich prijali Slováci medzi seba? Čo sa v ich životoch zmenilo pobytom v inej krajine?

Vstup na podujatie je voľný s bezplatnými lístkami, ktoré si záujemcovia môžu vyzdvihnúť v čase otváracích hodín pokladne Kina Lumière.

„Film premietame v rámci Global Migration Film Festival na Slovensku. Festival predstavuje výnimočné filmy o jednom z najväčších fenoménov súčasnosti, ktoré divákov prenesú do často nepoznanej reality migrácie a s ktorými môžu spoločne hľadať odpovede na svoje otázky. Festival organizuje IOM každý rok vo vyše 100 krajinách sveta pri príležitosti Medzinárodného dňa migrantov, ktorý si pripomíname 18. decembra,“ hovorí Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM na Slovensku.

Ďalšie informácie o podujatí Cudzinec v raji – Stranger in Paradise sú dostupné na www.iom.sk a informácie o Global Migration Film Festival na www.iom.int.

Podľa európskeho štatistického úradu Eurostat v roku 2017 žilo v Európskej únii 39,9 milióna migrantov, ktorí tvorili 7,8 % z 512,4 mil. obyvateľov členských krajín EÚ. Z toho 16,9 milióna migrantov boli obyvatelia inej krajiny EÚ a zvyšných 21,6 milióna boli štátni príslušníci štátov mimo Únie.

V štátoch Európskej únie podľa Eurostatu požiadalo v roku 2017 o azyl 655-tisíc ľudí z celkového počtu 712-tisíc žiadostí o azyl.

Autor: Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2017
Víkend v bratislavskom regióne v znamení plesov a festivalov
Cez víkend sa v Bratislave predstaví netradičný Festival iránskych filmov, priestor na osobné stretnutia ponúkne Festival podnikania. Sobotňajšia noc sa bude v Senci a v Plaveckom Štvrtku niesť v plesovom duchu.
viac
06.10.2017
Súťaže 25. ročníka festivalu horských filmov sa zúčastní 52 snímok
Súťaže jubilejného 25. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF), ktorý štartuje v stredu 11. októbra v Poprade, sa zúčastní 52 filmov z 20 krajín.
viac
04.07.2019
Breznianske kultúrne leto odštartovalo
Mesto Brezno sa aj tento rok poriadne pripravilo na letné mesiace a to formou nadupaného programu. Ako je to už zvykom, nasledujúce týždne budú v meste obohatené kultúrnym a športovým programom pre všetkých. Ponuka podujatí je rozsiahla a rozhodne si každý príde na svoje.
viac
24.07.2019
Vidiecke komunity sa stretli pri filmových premietaniach VIFI FESTU
Víkend patril v desiatich slovenských obciach VIFI FESTU, „VIdieckemu FIlmovému FESTivalu“, ktorý do nich priniesol filmové premietania a množstvo sprievodných akcií. Od piatka 19. júla do nedele 21. júla 2019 tak mali miestni možnosť zapojiť sa do celoslovenskej iniciatívy, ktorá si kladie za cieľ
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %