Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
11.09.2017 02:21

Cyklobusy budú premávať až do konca septembra


Snímka zdroj: (žsk).


Aj po skončení letných prázdnin stále jazdia na cestách župné cyklobusy. Počas víkendov a sviatkov môžu cyklisti využiť unikátny spôsob prepravy až do nedele 1. októbra 2017.


Ako uviedol žilinský župan Juraj Blanár, leto sa síce blíži ku koncu, no cyklosezóna pokračuje v Žilinskom kraji naplno. „Od júna do augusta využilo tieto špeciálne upravené autobusy 1 103 cyklistov, ktorí vyrazili do Bystrickej alebo Terchovskej doliny či na Turiec, kam tento rok premáva cyklobus vôbec po prvýkrát. Pridali sme trasu najmä preto, že cykloprepojenie Žiliny s Turcom zatiaľ neexistuje, takže kým vybudujeme cyklotrasu, cyklisti môžu nasadnúť do autobusu napríklad aj v Turčianskych Tepliciach a odviezť sa až do Žiliny, odkiaľ smerujú autobusy zase na Kysuce alebo Terchovú,“ priblížil predseda ŽSK. Podľa neho tak cyklobusy uľahčujú prepravu a otvárajú cyklistom väčšie možnosti pre plánovanie výletov. „Žilinský kraj je rajom pre cyklistiku. Tento takpovediac fenomén dnešnej doby podporujeme nielen značením a obnovou cyklotrás, no i budovaním nových, ako je napríklad obľúbená BikeKIA či plánované trasy zo Žiliny do Vrútok alebo z Budatína popri Váhu do Trenčianskeho kraja,“ dodal J. Blanár.

Najväčší záujem je aj tento rok o cyklobusy do Bystrickej doliny, počas leta ich využilo až 776 cyklonadšencov. „Osvedčila sa však aj novinka na Turiec, a to i napriek oslabeniu, ktoré spôsobili uzávierky cesty popod Strečno, kedy cyklobusy nemohli v tomto smere premávať. Tieto autobusy prepravili 183 cyklistov a 144 ich zase vyrazilo do Terchovskej doliny,“ doplnil žilinský župan.

Ako ďalej informoval riaditeľ odboru dopravy ŽSK Ivan Mokrý, zmenu v porovnaní s minulými ročníkmi vidieť v nákupe lístkov pre bicykle, kedy cyklisti vo väčšej miere využívajú miestenkový systém a lístok si rezervujú vopred. „Rezervácie tvoria už viac ako polovicu všetkých cyklobusových lístkov, cyklisti preto nenechávajú nič na náhodu a svoje miesta si radšej zabezpečia buď cez predplatný systém www.amsbus.sk, alebo priamo v klientskych centrách SAD Žilina,“ zdôraznil I. Mokrý. Poplatok za jeden bicykel je vo výške 50 centov.

Bližšie informácie o tarifných a prepravných podmienkach a o cestovnom poriadku sú zverejnené na webe ŽSK www.zilinskazupa.sk alebo na stránke zmluvného dopravcu www.sadza.sk. Cyklobusy premávajú cez víkendy a sviatky do 1. októbra 2017.

Autor: (Lenka ZÁTEKOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2017
Cyklobusy vyrazia na cesty aj tento rok. Čaká ich nová trasa
Aj tento rok pripravila Žilinská župa v spolupráci so zmluvným dopravcom SAD Žilina unikátnu možnosť prepravy pre cyklistov a ich dvojkolesových spoločníkov.
viac
12.06.2017
Žilinská župa otvorila sezónu cyklobusov
Žilinský župan Juraj Blanár spolu s generálnym riaditeľom SAD Žilina Petrom Pobehom vypravili v nedeľu 11. júna z Vrútok prvý cyklobus tohtoročnej sezóny. Unikátnu možnosť prepravy pre cyklistov tak župa ponúkne aj v lete 2017.
viac
08.06.2018
Cyklobusy opäť vyrážajú na cesty
Župné cyklobusy sa v nedeľu 10. júna vracajú na cesty v Žilinskom kraji. Premávať budú do troch cyklodestinácií až do 30. septembra a to cez víkendy a sviatky. Počas letných prázdnin od 6. júla do 31. augusta aj v piatky.
viac
16.03.2019
TSK pri zavádzaní Integrovaného dopravného systému nadväzuje spoluprácu so ŽSK
Na základe podpísaného Memoranda o spolupráci sa v stredu 13. marca 2019 uskutočnilo na pôde župného úradu v Trenčíne pracovné stretnutie, ktorého hlavnou témou bola ďalšia možná vzájomná spolupráca oboch krajov v oblasti integrovanej dopravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %