Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
08.03.2024 07:55

Cyklokoalícia kritizuje MD SR, ktoré sa opäť skúša upraviť cestný zákon


Cyklokoalícia - logo


OZ Cyklokoalícia predložilo hromadnú pripomienku k návrhu zákona o pozemných komunikáciách z dielne MD SR a žiada jeho stiahnutie. Poukazuje na porušenie legislatívnych pravidiel vlády aj neodôvodnený a zmätočný obsah. Podobné výhrady k návrhu predložili aj samosprávy, ďalšie ministerstvá či GP SR.


Návrh zákona, ktorý mal rozšíriť kompetencie Ministerstva dopravy na vykonávanie štátneho odborného dozoru aj nad miestnymi cestami v prípadoch „s nežiaducimi socio-ekonomickými vplyvmi“ a pre samosprávy zavádzal nové pokuty, predložili ešte vlani poslanci Mažgút a Kaliňák. Po kritike bol návrh stiahnutý a podobný predložilo v januári do skráteného pripomienkového konania Ministerstvo dopravy. Otvorene komunikovalo snahu venovať sa tak cyklotrase na nábreží v Bratislave, čím si návrh vyslúžil prezývku „Lex Vajanského“.

Na základe množstva pripomienok ministerstvo aj tento návrh stiahlo a vo februári predložilo tretí podobný návrh. Podľa Cyklokoalície však návrh ministerstva ani tento raz nie je v poriadku. „Ministerstvo opäť nezdôvodnilo skrátené pripomienkové konanie, čo mu už okrem nás vytýka aj generálna prokuratúra. Nesprávne vyhodnotilo aj vplyvy na rozpočet verejnej správy a opomenulo predbežné pripomienkové konanie, na čo tiež v pripomienkach upozornilo Ministerstvo financií SR aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR,“ povedal Dan Kollár, prezident Cyklokoalície.

K návrhu predložilo zásadné pripomienky aj Združenie samosprávnych krajov SK8, Únia miest Slovenska či Združenie miest a obcí Slovenska. Samosprávy poukazujú na zmätočnosť a nesystémovosť navrhovaných zmien a kritizujú vysoké pokuty, ktoré môžu byť pre samosprávy likvidačné. Cyklokoalícia sa s tým v hromadnej pripomienke stotožňuje a upozorňuje, že zasahovanie štátu do dopravných politík samospráv v návrhu nie je dostatočne odôvodnené.

„Prekvapuje nás, že Ministerstvo dopravy SR predložilo po predošlom zbabranom návrhu opäť rovnako nekvalitnú novelu, v ktorej sa snaží zasahovať do právomocí samospráv, no nespĺňa ani vlastné legislatívne pravidlá vlády. Sme presvedčení, že ministerstvo by malo novelu stiahnuť a venovať pozornosť dôležitejším témam, aby sa ľudia na Slovensku mohli dopravovať zdravšie, komfortnejšie a ekologickejšie,“ doplnil Kollár.

Autor: Zdroj: cyklokoalicia.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde na budúci rok 2,5 milióna eur
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde v budúcom roku 2,5 milióna eur a minimálne toľko aj počas ďalších rokov. Dohodli sa na tom poslanci s ministrom školstva Petrom Plavčanom.
viac
28.02.2019
Cyklokoalícia žiada väčšiu bezpečnosť v novom cestnom zákone
Bezpečný odstup pri prebiehaní aj chodníky bez parkujúcich áut. Cestný zákon bude čoskoro novelizovaný. Cyklokoalícia iniciovala hromadnú pripomienku, v ktorej navrhuje zmeny pre zvýšenie bezpečnosti a komfortu najzraniteľnejších účastníkov premávky.
viac
11.05.2020
Ministerstvo školstva pracuje na novele zákona o športe
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR začalo pracovať na novele zákona o športe. Má zjednodušiť administratívu a byrokraciu športových organizácií, ktorú im predpisuje súčasná legislatíva. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva.
viac
19.01.2024
Ministerstvo dopravy upraví dva zákony kvôli výstavbe diaľnic
Úprava stavebného zákona, ako aj zákon o strategických investíciách majú výrazne zjednodušiť povoľovacie procesy. Slovensko je stigmatizované neschopnosťou dostavať strategické investície a niektoré úseky diaľnic, čo by mali obidve legislatívy zmeniť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %