Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.03.2022 03:50

Ďalším partnerským mestom Partizánskeho budú Otrokovice v Zlínskom kraji


Primátor Partizánskeho Jozef Božik.


Partizánske získa ďalšieho partnera z Českej republiky. Bude ním druhé najväčšie mesto Zlínskeho kraja Otrokovice. Dohodu o partnerstve a spolupráci odobrili mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní.


S ponukou o uzatvorenie dohody o spolupráci oslovila samosprávu starostka Otrokovíc Hana Večerková na základe predchádzajúcej neformálnej spolupráce a korektných vzťahov.

Otrokovice budú v poradí ôsmym partnerským mestom Partizánskeho a štvrtým z Českej republiky. Podieľali sa na vzniku Česko-slovenskej Baťovej spoločnosti, ktorej založenie inicioval v roku 2015 primátor Partizánskeho Jozef Božik. "Tým, že sme sa stretávali na rôznych aktivitách, podujatiach, kolegovia z Otrokovíc vycítili, že by sme boli vhodným partnerom, hoci už majú slovenské partnerské mesto, a to Dubnicu nad Váhom. Majú veľmi blízko k Partizánskemu, pretože Ján Antonín Baťa urobil veľmi veľa pre vznik Baťovian a rozvoj Otrokovíc," priblížil pre TASR Božik.       

Zástupcovia Otrokovíc sa preto podľa neho rozhodli, že 7. marca by bol vhodný čas na odhalenie sochy Baťovi a keďže táto osobnosť spája obe mestá, prišli s návrhom, aby spoluprácu obe samosprávy v tento deň istým spôsobom inštitucionalizovali.         

"Otrokovice a Partizánske už mali v minulosti k sebe blízko. Ešte pred rokom 1989, aj keď to otvorene nebolo možné, keďže komunistická strana by to nedovolila, z titulu batizmu spolupracovali," spomenul Božik.       

Mestá budú participovať v oblastiach ekonomiky, zdravotníctva, vedy, vzdelávania a výchovy, kultúry, športu, umenia, životného prostredia, kultúrneho a prírodného dedičstva. Otrokovice sa stanú súčasťou i podujatia Česko-slovenský deň, v rámci ktorého sa deti z oboch republík navštevujú a absolvujú spoločné vyučovanie českého a slovenského jazyka, literatúry, dejín i zemepisu.        

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2016
Považská Bystrica má nové partnerské mesto
Gruzínske mesto Zestafoni bude ôsmim partnerským mestom Považskej Bystrice. Medzinárodnú dohodu s novým partnerom schválilo tento týždeň považskobystrické mestské zastupiteľstvo.
viac
19.05.2022
Partizánske má ďalšieho partnera, české mesto Otrokovice
Samospráva Partizánskeho osadila na stenu pred rokovacou miestnosťou na mestskom úrade erb ďalšieho partnerského mesta Otrokovíc. Druhé najväčšie sídlo Zlínskeho kraja je v poradí ôsmym partnerom Partizánskeho a štvrtým z Českej republiky.
viac
12.09.2022
Partizánske uzatvorilo memorandum o spolupráci so Zlínom
Osobnosť Jana Antonína Baťu spája Partizánske a Zlín. Obe samosprávy uzatvorili memorandum o spolupráci, v rámci ktorého chcú vyvíjať spoločné aktivity. Zlín je v poradí deviatym partnerským mestom Partizánskeho a piatym z Českej republiky.
viac
29.04.2023
Mesto ponúkne obyvateľom novú službu v podobe sociálneho taxíka
Mesto Partizánske ponúkne obyvateľom novú sociálnu službu. Sociálny taxík bude prevádzkovať Slovenský Červený kríž (SČK), územný spolok Topoľčany. Využiť ho budú môcť ťažko zdravotne postihnutí, ľudia s obmedzenou schopnosťou pohybu i seniori od mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %