Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
23.10.2018 10:19

Dávnu históriu kaštieľa má odkryť jeho archeologický výskum


Žiarsky kaštieľ, ilustračná snímka, zdroj: mesto Žiar nad Hronom


Žiarsky kaštieľ, ktorý pred časom mesto získalo do svojho vlastníctva, čaká archeologický výskum. Samospráva chce zmapovať jeho históriu z čias, kedy bol využívaný ako letné sídlo ostrihomských arcibiskupov, ale aj z čias biskupa Štefana Moysesa.


"Zásadnú vec, ktorú chceme teraz zrealizovať je archeologický výskum, ktorý tam už v podstate začína," priblížil hovorca mesta Martin Baláž. Kaštieľ bol totiž najprv letným sídlom ostrihomských arcibiskupov, koncom 18. storočia sa stal sídlom banskobystrických biskupov. V tomto období bol aj rekonštruovaný do dnešnej podoby.       

Okrem archeologického výskumu chce samospráva pripraviť projekt rekonštrukcie jeho fasády a kaplnky, ktorá je v zlom stave. Na ich opravu chce mesto podľa Baláža žiadať dotáciu z ministerstva kultúry. "Takisto budeme mapovať možnosti iných grantových schém, ktoré nám môžu pomôcť nejakým spôsobom upraviť určité časti kaštieľa. Aj keď treba povedať, že je v obývateľnom stave a nie je to žiadna ruina," dodal Baláž.       

Renesančno-barokový kaštieľ pri Parku Štefana Moysesa kúpilo mesto od sukromníka za 2,8 milióna eur. Kaštieľ sa má stať sídlom samosprávy, viacerých organizácií a komunitných združení.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2020
V centre mesta osadili automat na ochranné rúška
Mesto Žiar nad Hronom pokračuje v opatreniach, ktoré majú pomôcť zabrániť šíreniu nového koronavírusu. V jeho centre začal v pondelok (6. 4.) popoludní fungovať automat na ochranné rúška.
viac
02.05.2020
Mesto zámenou získa pozemky pri gymnáziu
Mesto Žiar nad Hronom chce zámenou získať pozemky v areáli miestneho Gymnázia Milana Rúfusa, ktoré sú potrebné na vybudovanie športového zázemia školy. Výmenu týchto pozemkov za mestské pozemky v inej lokalite odsúhlasili na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva žiarski poslanci.
viac
27.01.2024
Obyvatelia môžu v dotazníku vyjadriť svoj názor na život v meste
Obyvatelia Žiaru nad Hronom môžu dotazníkovou formou vyjadriť svoj názor na život v meste. Pracovníčky Komunitného centra v Žiari nad Hronom vytvorili Dotazník mapovania potrieb komunity mesta, ktorý je zverejnený na internetovej stránke mesta. Informovala o tom žiarska radnica.
viac
05.04.2024
Biskupský kaštieľ mesto komplexne zrekonštruuje
Biskupský kaštieľ v Žiari nad Hronom čaká komplexná rekonštrukcia. Mesto Žiar nad Hronom získalo na jeho obnovu dotáciu vo výške 4,2 milióna eur z plánu obnovy. S prácami chcú podľa žiarskeho primátora Petra Antala začať prakticky okamžite a ukončené by mali byť do konca roka 2025.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %