Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
07.07.2022 12:35

Dážď pomohol obciam stabilizovať situáciu s nedostatkom pitnej vody


Ilustračná snímka: (tasr).


Dážď v uplynulých hodinách pomohol trom obciam na Spiši, v ktorých pre nedostatok pitnej vody vyhlásili mimoriadnu situáciu. V najbližších dňoch ju plánujú v Pavľanoch, Žehre a Bystranoch odvolať.


Starostka obce Pavľany v Levočskom okrese Mária Komarová uviedla, že zavedenými opatreniami sa snažili zamedziť najmä nárazovej spotrebe vody.

"Situácia sa po výdatnejších dažďoch stabilizovala. Zodpovedne sa k problému postavili miestni obyvatelia, ale aj chalupári, ktorí svoje nehnuteľnosti využívajú najmä počas víkendov a voľných dní. Zaregistrovala som, že viacerí z nich si na polievanie záhrad alebo iné účely zakúpili nádoby na zber dažďovej vody, čo je veľmi pozitívne a určite to pomôže," uviedla Komarová. Mimoriadna situácia trvala v Pavľanoch takmer mesiac, od 10. júna, v najbližších hodinách ju chce starostka odvolať. Doposiaľ v obci so 41 trvalo žijúcimi obyvateľmi takýto problém nemali, sucho však aj tam trvalo príliš dlho. "Všetko zlé je na niečo dobré, pretože ľudia si naozaj uvedomili, že problém s vodou sa môže opäť vrátiť, a sú disciplinovaní, prinieslo to želaný efekt," skonštatovala Komarová.

Starosta obce Žehra v okrese Spišská Nová Ves Marián Kandrač plánuje odvolať mimoriadnu situáciu koncom týždňa, aktuálne kontrolujú hladinu vody v studniach aj v miestnom potoku. "Ľudia šetrili vodou, videli, že je horúco a vysychajú pramene, ale je to už lepšie, dážď nám veľmi pomohol," priblížil s tým, že situáciu budú monitorovať aj naďalej. V troch obecných častiach žije približne 2800 obyvateľov, na verejný vodovod je pripojená len časť Hodkovce.

Mimoriadnu situáciu onedlho odvolajú aj v Bystranoch v Spišskonovoveskom okrese, starosta František Žiga potvrdil, že aj tam sa situácia zlepšila a hladina vody v studniach sa postupne zvyšuje. "Aj napriek tomu však upozorňujeme obyvateľov, že musia vodou šetriť, napríklad pri splachovaní a podobne. Dva-tri dni ešte budeme situáciu sledovať, ale vyzerá, že sa to zlepšilo," zhodnotil starosta obce, ktorá nemá verejný vodovod a ľudia využívajú len vodu zo studní. Samospráva sa snaží získať na vybudovanie rozvodov vody externé zdroje. "Už máme vyvŕtanú aj studňu, chceme sa pripojiť k Podtatranskej vodárenskej spoločnosti," dodal Žiga. V Bystranoch momentálne žije asi 3700 obyvateľov, väčšinu populácie tvoria Rómovia.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2017
Vláda uvoľnila na pomoc obciam postihnutým mimoriadnymi udalosťami 624 257 eur
Štát pomôže obciam pri úhrade výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnych situácií, ktorým čelili v roku 2016. Vláda dnes (26. 4. 2017) celkom na tento účel uvoľnila 624 257 eur.
viac
12.05.2020
Správa o Agende 2030 pripomína rozpor pri riešení zadržiavania vody
Správa o dosiahnutých výsledkoch v národných prioritách implementácie Agendy 2030 pripomína rozpor v oblasti vodného hospodárstva pri riešení zadržiavania vody. Problém je medzi technickými a prírode blízkymi opatreniami v krajine.
viac
09.07.2020
Usmernenie k výzve na Moderné technológie v súvislosti s mimoriadnou situáciou
Pre potenciálnych žiadateľov z radov miest a obcí dávame do pozornosti usmernenia Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky k výzve a v súvislosti vyhlásením mimoriadnej situácie v SR.
viac
05.01.2021
Refundácie nákladov počas mimoriadnej situácie
Ministerstvo vnútra avizuje, že postupne vyplatí mestám a obciam vyše 16 miliónov eur na výdavky počas mimoriadnej situácie a za celoplošné testovanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %