Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.05.2018 05:05

Dažďovú vodu z mestských objektov chcú zachytávať a využívať


Nádrž na dažďovú vodu - ilustračná snímka


V Žiari nad Hronom chcú zachytávať a ďalej využívať dažďovú vodu z mestských objektov. Na projekt by chcela samospráva získať prostriedky z eurofondov, aktuálne pripravuje projektovú dokumentáciu, za ktorú podľa zverejnených dokumentov zaplatí 17.880 eur.


"Na opatrenia súvisiace so zhromažďovaním dažďovej vody by mala byť tento rok vyhlásená výzva z operačného programu Kvalita životného prostredia," priblížil hovorca mesta Martin Baláž s tým, že sa do nej chce mesto zapojiť a uchádzať sa o prostriedky na vybudovanie takéhoto systému.       

Malo by ísť o zachytávanie dažďovej vody z mestských objektov, akými sú materské a základné školy či zimný štadión, ktorý mesto rekonštruuje. "Zatiaľ máme vytypovaných osem mestských objektov, kde by sme chceli zachytávať a využívať dažďovú vodu," podotkol s tým, že možno bude nakoniec týchto objektov viac.       

Dažďová voda by mala byť zachytávaná a zvádzaná do nádrží, aby sa potom mohla využívať na zavlažovanie či v malých dažďových záhradách, ktoré budú tvoriť umelo vytvorené jazierka.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2018
V Mestskom sade v Žiari nad Hronom chystajú ovocinársky kurz
V Mestskom sade, ktorý v žiarskom Parku Štefana Moysesa vysadili na jeseň minulého roka, chystajú prvé podujatie. Pre všetkých pestovateľov a záhradkárov prichystalo mesto v sobotu 24. marca praktický ovocinársky kurz.
viac
19.06.2018
Na projekt zachytávania dažďovej vody chce mesto získať NFP
Na projekt zhromažďovania a ďalšieho využívania dažďovej vody chcú v Žiari nad Hronom získať nenávratný finančný príspevok. Mesto sa plánuje uchádzať o prostriedky z ministerstva životného prostredia.
viac
30.09.2019
Nórsky deň – zbližovanie slovenskej a nórskej kultúry
V stredu 2. októbra sa uskutoční ďalší ročník podujatia Nórsky deň. Jeho súčasťou bude odborný seminár aj obľúbené popoludnie pre rodiny s deťmi, ktoré majú záujem bližšie spoznať túto severskú krajinu a život jej obyvateľov. Podujatie sa pravidelne koná od roku 2013.
viac
14.10.2019
Počas jesenného upratovania sa obyvatelia zbavili 49 ton odpadu
Počas jesenných dní čistoty, ktoré sa nedávno uskutočnili na území mesta Žiar nad Hronom, sa obyvatelia zbavili takmer 49 ton objemného odpadu. Celkovo bolo v rámci tejto akcie uskutočnených 70 vývozov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %