Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.11.2023 05:05

Dažďovú vodu využívajú v škole na zavlažovanie


Foto: FB Žilinský samosprávny kraj, Marek Malina


Do pilotného projektu zadržiavania dažďovej vody, ktorá je vybudovaním rozvodov využívaná na závlahu, sa zapojila žilinská Stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku. Je tak prvou školou na Slovensku, kde úspešne zrealizovali využitie dažďovej vody pre závlahu.


Ako uvádza Žilinský samosprávny kraj, využitie dažďovej vody na zavlažovanie ovocných stromov, vysadených kvetov a školského skleníka predstavili v Strednej odbornej škole (SOŠ) poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline. „Uvedený projekt je pilotným projektom a sme veľmi radi, že sa ho podarilo zrealizovať práve na našej škole,“ povedal riaditeľ školy Ľubomír Schvarc a doplnil, že stavebné úpravy prebiehali od septembra 2022 do júna 2023.

Rozmanité využitie a nádoba až z Izraela

Podľa slov riaditeľa školy má vybudovaný systém aj edukačný význam pre žiakov odborného zamerania v študijnom odbore sadovnícka a krajinárska tvorba. K samotnej realizácii projektu prispeli aktívne aj žiaci, ktorí sa podieľali na výkopových prácach pre rozvod dažďovej vody. „Najdrahšou položkou bola nádrž na dažďovú vodu, ktorá bola dovezená z Izraela a venovala nám ju súkromná trenčianska spoločnosť ako dar. Škola investovala zo svojich zdrojov do projektu 2250 eur a mnohé práce sme si vykonali vo vlastnej réžii. Teší ma, že práve naša škola ukázala cestu, ako môžeme využiť dažďovú vodu,“ doplnil riaditeľ školy, ktorej ekológia nie je cudzia. Žiaci sa aktívne venujú dobrovoľníctvu a sú držiteľmi certifikátu „Zelená škola“, ktorého program je súčasťou medzinárodnej siete Eco-Schools.

Dažďová voda nie je odpad

Nedostatok vody a extrémne suchá, najmä v letných mesiacoch, čoraz častejšie pociťuje celý svet, Slovensko nevynímajúc. Zmena klímy sa dotýka každého. Mnohé výskumy sa napríklad zhodujú v tom, že zrážková voda je na zavlažovanie dokonca vhodnejšia, ako tá z kohútikov, keďže neobsahuje chlór. Domácnosti na jej zber už bežne používajú rôzne nadzemné a podzemné nádoby. „Uvedomujeme si, že dažďová voda nie je odpad, ale dar, ktorý sa musíme naučiť využívať. Som rada, že naša SOŠ zrealizovala projekt, ktorý ukazuje aj ostatným cestu, ako s dažďovou narábať,“ skonštatovala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová a zároveň pripomenula, že nedostatok vody začína v kraji trápiť čoraz viac oblastí.

Aj malé kroky v prospech klímy sa počítajú

Za takmer polovicu globálneho otepľovania môže mestské teplo, ukázala štúdia, ktorá bola na jeseň publikovaná v odbornom časopise Climate. Dva rôzne súbory dát z meracích staníc v mestách a na vidieku analyzovalo 37 vedcov z 18 krajín. Zmenu klímy si všímame každým rokom o čosi intenzívnejšie, preto je každý krok k šetreniu životného prostredia a šetreniu zdrojov prínosom. Nielen jednotlivci, ale aj mnohé samosprávy idú príkladom, keď sa snažia budovať lúky na svojich priestranstvách, ktoré nielen prirodzene zadržiavajú vodu, ale aj sú priateľské k rôznym opeľovačom. Samozrejme, týmto krokom eliminujú aj problém tepelných ostrovčekov, ktoré vznikajú množstvom parkovísk a betónových plôch. Veľmi priaznivé účinky na ochladzovanie mestskej klímy majú podľa výskumov aj zelené strechy a fasády, kde sa v prirodzenej zeleni zachytáva dažďová voda a sú výborným izolantom prílišného tepla.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2019
Župa otvorila už dvanáste centrum odborného vzdelávania
Stredná odborná škola dopravná v Martine získala ako ďalšia škola v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja označenie Centra odborného vzdelávania.
viac
04.05.2019
Gastronomický festival rôznych chutí na hornej Nitre
V rámci praktickej zložky maturitnej skúšky sa Stredná odborná škola obchodu a služieb v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja už po 13.-krát premenila na prehliadku zručností študentov.
viac
24.07.2020
Popularita duálneho vzdelávania rastie
Popularita duálneho vzdelávania rastie. Potvrdzujú to výsledky prieskumu, v ktorom spoločnosť Centire zistila, že viac ako 40 % žiakov deviatych ročníkov považuje systém duálneho vzdelávania za atraktívny. Prieskum bol realizovaný v júni 2020 formou online dotazníka na vzorke 3867 študentov.
viac
13.02.2021
Stredná odborná škola technická v Poprade prešla veľkou modernizáciou
Stredná odborná škola technická (SOŠT) v Poprade, ktorej zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj (PSK), prešla veľkou modernizáciou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %