Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.01.2017 02:23

Defibrilátor na námestí sa stane pomocníkom i pamätníkom záchranárky


Na snímke automatický externý defibrilátor (AED). Snímka zdroj: (tasr).


Spišská Nová Ves je od dnešného dňa (11. 1. 2017) prvým mestom na Slovensku, ktoré má na námestí 24-hodín denne verejne dostupný defibrilátor.


Na fasáde tunajšieho Turistického informačného centra ho slávnostne inštalovali  predstavitelia mesta a záchranári o 11. hodine a jednotky  (11. 1. o 11:00) tak symbolicky zavŕšia snahu popradských záchranárov, ktorí si touto formou uctia pamiatku Patrície Krajňákovej.

Známa lekárka zo Spišskej Novej Vsi zahynula tohto roku v záchranárskom vrtuľníku Bell 429 spoločnosti Air-Transport Europe, ktorý 7. septembra havaroval niekoľko kilometrov od obce Strelníky. Bola členkou Občianskeho združenia Záchrana z Popradu, ktoré je veľkým propagátorom defibrilátorov umiestňovaných na verejne dostupných miestach. Jej bývalí spolupracovníci a známi záchranári M. Weinciller, F. Majerský a M. Žifčák boli iniciátormi zbierky, ktorej výsledkom je novo nainštalované zariadenie AED na najväčšom šošovkovitom námestí na Slovensku.

"Verejne dostupné defibrilátory sú na Slovensku skôr výnimkou. Podľa odborníkov sme prvé mesto, ktoré bude mať podobný prístroj prístupný vo dne i v noci. Samozrejme, že bude pod kontrolou kamier mestskej polície, aby sme predchádzali vandalizmu. Spišská Nová Ves je miestom viacerých veľkých kultúrno-spoločenských podujatí. Napríklad počas Spišského trhu sa na našom námestí stretávajú desaťtisíce ľudí a v prípade potreby im tento prístroj môže pomôcť v ohrození života, do času, kým prídu na miesto záchranári. Pamiatka na obyvateľku nášho mesta, ktorá obetovala svoj život pri pomoci ľuďom, je momentom, ktorý túto inováciu povýši na niečo vzácnejšie. Bude malým pamätníkom záchranárskej služby v našom meste," zhodnotil primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný.

AED (automatické externé defibrilátory) sú moderné zdravotnícke prístroje, ktoré pomáhajú poskytnúť prvú pomoc a v prípade nutnosti defibrilujú postihnutého - dodajú mu elektrický impulz. Všetky defibrilátory v tejto kategórii sú konštruované tak, aby s nimi mohol poskytnúť prvú pomoc i laik. Použiť ho môže naozaj každý. Navyše neexistuje riziko nesprávneho použitia prístroja. Prístroj vie okamžite vyhodnotiť srdcový rytmus, či postihnutý nemá kardiostimulátor, akého je vzrastu, prepočíta hmotnosť podľa odporu ľudského tela. V prípade, že človek elektrický výboj nepotrebuje, prístroj zákrok neuskutoční.

 

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2017
Na mestskom úrade je prvý verejne dostupný defibrilátor
Liptovskomikulášska samospráva umiestnila do priestorov Centra služieb občanov na tamojšom mestskom úrade nový defibrilátor. Ide pritom o prvý verejne dostupný prístroj na záchranu ľudského života, ktorý sa v meste nachádza.
viac
10.09.2020
Trnavský kraj poskytne finančnú Prvú pomoc kultúre
Všetkých deväť žiadateľov podporí Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v rámci výzvy pre profesionálne subjekty nezriaďovanej kultúry Prvá pomoc kultúre.
viac
19.10.2023
SIEA: Hľadajú ľudí, ktorí chcú pomáhať svojim regiónom
V Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre hľadajú ľudí, ktorí chcú pritom svojim regiónom pomôcť.
viac
25.01.2024
Hodinky, ktoré zachraňujú život. Zabezpečia pomoc v krízovej situácii
Nejedenkrát sa asi každý z nás ocitol v situácii, kedy potreboval pomoc. Avšak nie všetci, najmä seniori, si vedia hneď pomôcť a poradiť. BSK vstúpil do pilotného projektu, kde hrajú primárnu úlohu monitorovacie hodinky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %