Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
28.11.2023 08:00

Deficit 2023 pod cieľom rozpočtu neznamená priestor pre dodatočné výdavky


Snímka zdroj: Gettyimages


Podľa poslednej prognózy Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (KRRZ) zverejnenej v rámci rozpočtového semaforu na konci októbra by mal schodok verejnej správy v roku 2023 dosiahnuť 6,8 mld. eur (5,6 % HDP).


To je výrazne menej ako 7,9 mld. eur (6,4 % HDP) predpokladaných v rozpočte schválenom na tento rok. Na základe pozitívnej odchýlky bolo riziko prekročenia cieľov rozpočtu vyhodnotené ako nízke a rozpočtový semafor svieti na zeleno.

Pozitívny rozdiel prognózy KRRZ voči rozpočtovanému deficitu dosahuje úroveň 1,1 mld. eur. Výška pozitívnej odchýlky môže vytvárať dojem, že v rozpočte je dostatok zdrojov na financovanie nových opatrení, ktoré by bolo možné realizovať ešte v priebehu tohto roka. Avšak nižší ako rozpočtovaný deficit neznamená, že ide o reálnu finančnú rezervu, ako sa to niekedy môže zdať z verejnej debaty.

Viac informácií nájdete TU.

 

 

Autor: Zdroj: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2022
Zvolen bude hospodáriť s rozpočtom viac ako 44 miliónov eur
Mesto Zvolen plánuje budúci rok hospodáriť s rozpočtom viac ako 44 miliónov eur. Pre rast cien energií mu však ostáva menej peňazí na investície. Potvrdil to hovorca mesta Martin Svatuška.
viac
17.12.2022
Bánovce nad Bebravou použijú rezervný fond na investície i bežný chod mesta
Mesto Bánovce nad Bebravou plánuje v budúcom roku realizovať menej investícií ako v predchádzajúcom období. Počíta totiž s nižšími príjmami a vyššími výdavkami, na realizáciu investícií i bežný chod mesta musí použiť i rezervný fond.
viac
27.12.2022
Mesto plánuje budúci rok hospodáriť s rozpočtom viac ako 23 miliónov eur
Mesto Detva plánuje na budúci rok hospodáriť s rozpočtom viac ako 23 miliónov eur. Návrh rozpočtu na rok 2023 schválili mestskí poslanci na decembrovom rokovaní zastupiteľstva.
viac
02.01.2023
Mesto chce budúci rok hospodáriť s rozpočtom viac ako šesť miliónov eur
Mesto Hriňová v Detvianskom okrese plánuje budúci rok hospodáriť s rozpočtom viac ako šesť miliónov eur. Návrh rozpočtu na rok 2023 schválili mestskí poslanci na decembrovom rokovaní zastupiteľstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %