Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.09.2018 02:55

Deň obcí pravnianskej doliny ponúkne folklór i miestne jedlá


Pozvánka


Kultúrny program, ale i miestne špeciality čakajú na návštevníkov na Dni obcí pravnianskej doliny. Šiesty ročník podujatia zavíta na námestie do Nitrianskeho Pravna (okres Prievidza) 15. septembra, informovala projektová manažérka občianskeho združenia Hornonitrie Radka Kulaviaková.


"Podujatie slúži na zachovanie, prezentáciu tradičných zvykov, piesní, ľudového odevu a tradičných receptúr jedál z regiónu," uviedla Kulaviaková.       Návštevníci sa podľa nej môžu tešiť na pravenčianske praženiny, malinovské šúľance, ale aj na poluvský guláš z diviny, chvojnické halušky, porubské kysnuté koláče či mnoho ďalších dobrôt. "V programe sa predstavia regionálne folklórne a spevácke skupiny. Vystúpi Probner Echo z Nitrianskeho Pravna, Roveň z Poruby, Naša kapela z Nedožier-Brezian, Lubená z Poluvsia, Vrbinka z Pravenca, Zlatava z Malinovej, Schmiedshauer z Tužiny a Neutrataler z Kľačna," doplnila.       

Sprievodným podujatím Dňa obcí pravnianskej doliny je jarmok remeselníkov. Návštevníci si však budú môcť pozrieť i výstavu pod názvom Kroje na radnici, na ktorej miestne ľudové, sedliacke a mestské kroje doplnia fotografie detailu regionálneho odevu. Výstava v priestoroch budovy Obecného úradu v Nitrianskom Pravne sa začala v utorok a potrvá do 9. októbra.       

Deň obcí pravnianskej doliny podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Dotáciu na materiálno-technické zabezpečenie podujatia poskytol Trenčiansky samosprávny kraj a pomoc pri organizovaní podujatia zabezpečilo i Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2018
Letné slávnosti v Nitrianskom Rudne ponúknu folklór aj futbalový turnaj
Nitrianske Rudno v okrese Prievidza bude 14. a 15. júla hostiť Letné slávnosti rudnianskej a belianskej doliny. Program festivalu ponúkne folklórne vystúpenia skupín z regiónu, ochutnávku rudnianskeho jedla aj športový turnaj.
viac
14.05.2021
Stredoškoláci môžu na vlastnej koži zažiť deň vysokoškoláka na UK
Stredoškolákom, ktorých prijali na viacero vysokých škôl a rozmýšľajú, kam nastúpiť, môže pri rozhodovaní pomôcť podujatie Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.
viac
24.03.2022
V obci vytriedili viac ako 50 percent komunálneho odpadu
Zníženie poplatku za komunálny a drobný stavebný odpad o tri eurá na tento rok zabezpečila v Nitrianskom Pravne (okres Prievidza) i miera separovania komunálneho odpadu.
viac
19.01.2024
Fašiangové i pôstne obdobie v obciach pravnianskej doliny
Fašiangové i pôstne obdobie v obciach pravnianskej doliny na hornej Nitre bude opäť patriť Zimným slávnostiam Hornonitria. Jubilejný 20. ročník slávností od 2. februára do 17. marca už tradične ponúkne cyklus siedmich podujatí venovaných ľudovej kultúre regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %