Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.05.2019 01:20

Deň priateľstva - podujatie otvorené pre verejnosť tentoraz v Ubli


Ilustračný výrez pozvánky


V obci Ubľa, v slovensko-ukrajinskom pohraničnom území sa v sobotu 18. mája uskutoční 18. ročník medzinárodného stretnutia dvoch susedných štátov Slovenska a Ukrajiny. Deň priateľstva podporí vzťahy susediacich krajín i spoločné projekty na najbližšie obdobie.


Cieľom každoročného medzinárodného podujatia je vytváranie priaznivého prostredia, posilňovanie partnerských vzťahov i rozvoj cezhraničnej spolupráce slovenských a ukrajinských subjektov na rôznych úrovniach i v rôznych oblastiach. Tento rok je hlavným organizátorom stretnutia Prešovský samosprávny kraj, ktorý spolupracuje s Košickým samosprávnym krajom, Zakarpatskou oblastnou štátnou administráciou a Zakarpatskou oblastnou radou.

„Podujatie sme tento rok premiestnili z hraničného priechodu priamo do obce Ubľa, ktorá má najlepšie skúsenosti s budovaním slovensko-ukrajinských vzťahov. Tohtoročné stretnutie sa koná krátko po voľbách na Ukrajine, ktorá sa bude chcieť ešte viac otvárať Európskej únii a koniec- koncov i spolupráci so susediacimi regiónmi aj vďaka programu ENI. Chceme byť tomuto procesu nápomocní a zjednodušiť dopravné prepojenie i kontakty, ktoré tu prirodzene existujú a rozvíjajú sa. Ukrajina má záujem o Slovensko, a to nás veľmi teší,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Budovanie vzájomného partnerstva aj tento rok spečatí Protokol o spolupráci na nasledujúcich 12 mesiacov, ktorý na stretnutí podpíšu zástupcovia oboch krajín. Dokument zahŕňa aktivity v oblastiach regionálneho rozvoja, vzdelávania, kultúry a cestovného ruchu,  sociálnych služieb či životného prostredia. Memorandá o spolupráci podpíšu aj obce z oboch strán hraníc. Z Prešovského kraja to bude Ubľa, Rovné, Belá nad Cirochou a Chlmec. Z Košického samosprávneho kraja sa na spoločných projektoch s ukrajinskou stranou dohodnú prihraničné obce Úbrež a Záhor.

„Deň priateľstva a dobrosusedstva je nielen priateľským stretnutím, ale aj potvrdením záväzku, že chceme rozvíjať spoluprácu regiónov v tejto oblasti. V tomto roku budú našou prioritou projekty zamerané na zlepšenie služieb zdravotnej starostlivosti v sociálnych zariadeniach aj budovanie modernej hraničnej infraštruktúry. V spolupráci s našim prihraničným partnerom chceme zvyšovať komfort cestujúcich na hraničných prechodoch s Ukrajinou a zlepšovať dopravnú infraštruktúru, ktorá dnes asi najviac trápi obyvateľov na oboch stranách hranice,“povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Príkladom doterajšej spolupráce a priateľských kontaktov medzi ukrajinskými regiónmi a Prešovským samosprávnym krajom je vybudovanie infraštruktúry v Parkoch tmavej oblohy na Kolonici a Užhorode a rovnako aj tradičné podujatia Dni rusínskych zvykov a tradícií v Kamienke, Slávnosti Rusínov pod hradom Ľubovňa, Rusínska vatra v Malom Lipníku či výstava Karpatská kraslica v Humennom. Medzi tradičné podujatia v Košickom samosprávnom kraji patria napríklad Podhoroďské slávnosti či festival domovov sociálnych služieb Most úsmevov. V minulosti sa vďaka dobrej spolupráci s Ukrajinou podarilo zrealizovať projekty zamerané na rehabilitáciu detí bez rodičovskej opatery aj na budovanie cykloturistickej infraštruktúry.

Deň priateľstva je významné kultúrne a spoločenské podujatie, ktorého sa každoročne zúčastňujú predstavitelia štátnych orgánov, zástupcovia regionálnej a miestnej samosprávy, podnikateľské subjekty, organizácie, inštitúcie, ale i  občania v prihraničných oblastiach Slovenska a Ukrajiny.

Aj keď v tomto roku pôjde už o 18. ročník, po prvýkrát bude podujatie viac otvorené verejnosti. Súčasťou aktuálneho ročníka budú prezentácie remesiel, trh tradičných výrobkov prihraničných regiónov i atrakcie pre deti. Pripravený je aj kultúrny program, v ktorom vystúpi FS Makovica, FS Železiar a súbory z Ukrajiny.

Autor: Daša JELEŇOVÁ, hovorkyňa PSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2019
Deň priateľstva v Ubli podporí slovensko-ukrajinské partnerstvá
V poradí 18. ročník priateľského stretnutia dvoch susedných krajín Slovenska a Ukrajiny sa uskutoční v obci Ubľa v sobotu 18. mája. Hlavným organizátorom Dňa priateľstva – Dňa dobrosusedstva 2019 je Prešovský samosprávny kraj (PSK). Iinformovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.
viac
09.04.2021
ZMOS spustilo projekt podpory potenciálu slovensko-ukrajinského prihraničia
Projekt cezhraničnej spolupráce zameraný aj na dobré spravovanie vecí verejných by mal priniesť zintenzívnenie spoločných aktivít v regiónoch oboch štátov a zároveň poskytnúť možnosť podeliť sa o skúsenosti z decentralizácie, čerpania eurofondov i výkonu samosprávnych kompetencií.
viac
06.07.2021
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským mestám a obciam. Výsledkom týchto podujatí bude strategický dokument.
viac
22.09.2023
Registrujte sa na Deň samosprávy Slovenska a Ukrajiny
Združenie miest a obcí Slovenska v spolupráci s partnerom projektu Združením FEMAN pozývajú na podujatie Deň samosprávy Slovenska a Ukrajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %