Pondelok 17.06.2024
Dnes má meniny 
Adolf
°C
25.05.2024 01:05

Deň ZMOS v Bratislavskom kraji aj o problémoch regiónu


Snímka zdroj: ZMOS


Predstavitelia samospráv z Bratislavského kraja poukázali na najväčšie problémy regiónu počas Dňa ZMOS v Bratislavskom kraji.


Ten začal v piatok 24. mája 2024 schôdzou Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy v zasadačke Miestneho úradu mestskej časti Bratislava Ružinov. 

Predstavitelia ZMOS-u sa následne presunuli do Senca, kde ich privítal v priestoroch tamojšieho mestského úradu primátor Senca Pavol Kvál. Po spoločnej diskusii sa konalo v Mestskom kultúrnom stredisku v Senci zasadnutie Regionálneho združenia obcí Podunajskej oblasti a Združenia miest a obcí Malokarpatského regiónu. 

„Kľúčové problémy, ktoré sme preberali a sú najzdôrazňovanejšie, sú predovšetkým hraničné kapacity pokiaľ ide o základné školy a nepostačujúci objem peňazí na financovanie rozvoja a budovania nových škôl,“ ozrejmil predseda ZMOS Jozef Božik.

Predstavitelia samospráv v Bratislavskom kraji poukázali aj na ďalší závažný problém. Je ním umiestnenie ukrajinských detí, ktoré by od budúceho školského roka mali absolvovať v našich základných školách povinnú školskú dochádzku.

„Samostatný problém, ktorý sa otvára, je otázka financovania nákladov súvisiacich s ubytovaním ukrajinských utečencov. Zatiaľ je podpora do konca júna a nevieme, čo bude od júla. Je úplne logické, že pokiaľ by štát nepomohol ukrajinským utečencom, tak budú klopať na dvere samosprávam miest a obcí aj tu v Bratislavskom kraji, kde je koncentrácia ukrajinských utečencov z hľadiska celého Slovenska najväčšia,“ poukázal predseda ZMOS Jozef Božik.

Rezonovala aj téma financovania samosprávy a nízkych podielových daní, ktoré nezabezpečujú perspektívu rozvoja miest a obcí aj v rámci Bratislavského kraja. Tejto téme sa podrobne venovala aj mimoriadna online Rada ZMOS.

Samostatnou témou, ktorá sa otvorila na Dni ZMOS v Bratislavskom kraji, bola problematika vodárenstva. Ide o nepostačujúce kapacity čistiarní odpadových vôd aj pre tie lokality, ktoré nemajú kanalizáciu a odpad zo žúmp musia cisternami odvážať k čističkám. 

„Ich kapacita je už tiež hraničná a vystáva problém ako ďalej, pokiaľ ide o sieť vodovodov, kanalizácií a čistiarní odpadových vôd. Táto téma je celoslovenská, ale zároveň je veľmi príznačná aj pre Bratislavský kraj,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

Na Dni ZMOS v Bratislavskom kraji sa hovorilo aj o činnosti ZMOS-u. „Veľmi ma teší záujem kolegov zo samosprávy o ZMOS, o riešenie problémov a zároveň aj o členstvo v našej organizácii. ZMOS postupne naberá na sile a získava nových členov tak z radov obcí, ako aj miest,“ dodal predseda ZMOS Jozef Božik. 

Na Dni ZMOS v Bratislavskom kraji sa zúčastnil aj prvý podpredseda ZMOS Martin Červenka, podpredseda ZMOS a predseda Komory miest Branislav Tréger, ústredná riaditeľka Kancelárie ZMOS Zuzana Špačeková a odborní experti Kancelárie ZMOS Xénia Domaracká, Mária Chorváthová, Ladislav Adamovič a Tomáš Tahotný.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2021
Deň komunálu v Chorvátskom Grobe
Združenie miest a obcí Slovenska dnes organizovalo DEŇ KOMUNÁLU v spolupráci s Združením miest a obcí Malokarpatského regiónu.
viac
29.04.2024
Dnes sa koná Deň ZMOS v Nitrianskom kraji
Predseda a podpredsedovia Združenia miest a obcí Slovenska sa v pondelok 29. apríla 2024 zúčastnia na rokovaní troch regionálnych združení miest a obcí v Nitrianskom kraji.
viac
30.04.2024
V poradí štvrtý Deň ZMOS sa konal v Nitrianskom kraji
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pripravilo štvrtý Deň ZMOS. Tentoraz sa uskutočnil v Nitrianskom kraji.
viac
08.06.2024
Ďalší Deň ZMOS sa konal v Trnavskom kraji
Na viaceré problémy samospráv v regióne poukázal Deň ZMOS, ktorý sa tentoraz uskutočnil v Trnavskom kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.18 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %