Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.10.2020 09:45

Depozitáre Oravského hradu budú pred poškodením chrániť žiariče


Snímka zdroj: (oravskemuzeum.sk).


Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne zakúpilo desať germicídnych žiaričov. Využívať ich bude v priestoroch depozitárov Oravského hradu v Oravskom Podzámku.


Cieľom je dlhodobá ochrana zbierkových predmetov pred biologickým napadnutím plesňami a inými mikroorganizmami. Múzeum o tom informuje na oficiálnej webovej stránke.

„Žiariče budeme preventívne používať hlavne v depozitároch, ale aj vo výstavných priestoroch, kde sa okrem zbierkových predmetov môžu nachádzať diela pochádzajúce z rôznych prostredí (priamo z ateliérov umelcov, zo súkromných zbierok, diela zapožičané z partnerských galérií). V neošetrených priestoroch, v ktorých sa striedajú diela z neznámeho prostredia a zbierkové predmety, hrozí riziko ich kontaminácie,“ priblížila reštaurátorka v Oravskom múzeu Lenka Červeňová.

Kombináciou a použitím dvoch spôsobov žiarenia pomocou germicídnych žiaričov sa podľa Červeňovej eliminuje riziko poškodenia, či dokonca zničenia umeleckých diel. „Preventívna ochrana predchádza zbytočným, časovo i finančne nákladným, reštaurátorským a konzervátorským zásahom,“ dodala.

Žiariče múzeum zakúpilo vďaka podpore z Fondu na podporu umenia v celkovej výške 4000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2021
Oravské múzeum bude sídliť v nových priestoroch
Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava, ktorého zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, dňa 25. júla 2021 slávnostne otvorilo obnovené priestory Renesančnej budovy a novopostaveného sídla múzea, ktoré bolo vybudované v jej tesnej blízkosti.
viac
09.08.2021
Návštevníci Oravského hradu si môžu zahrať novú zábavnú hru spojenú s históriou
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava pripravilo pre návštevníkov Oravského hradu novú zábavnú hru, dostupnú prostredníctvom QR kódov.
viac
11.01.2022
Východnú baštu Oravského hradu plánujú reštaurovať
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava plánuje reštaurovať Východnú baštu Oravského hradu. Zapojilo sa do výzvy ministerstva kultúry a požaduje dotáciu viac ako 300 000 eur. Uviedla to riaditeľka múzea Mária Jagnešáková.
viac
10.01.2023
Najúspešnejšie podujatia vlaňajška na Oravskom hrade boli zamerané na rodiny
Najúspešnejšie podujatia minulého roka na Oravskom hrade boli zamerané na detského návštevníka a rodiny. Patrili medzi ne Rozprávkový hrad, večerná prehliadka či Mikuláš. Uviedla to riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %