Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.03.2018 05:36

Deti objavujú Levice v minulosti


Snímka: zástupca primátora (vľavo) s autormi projektu


Prvý deň mesiaca, ktorý je venovaný knihám, sa stal symbolicky dňom krstu doplnkovej učebnice regionálnej výchovy. Nová knižka s názvom „Objavujeme Levice v minulosti“ je unikátna tým, že je ju, na rozdiel od iných klasických učebníc, vytvorili deti samé.


Uvedenie novej netradičnej učebnice do života sa konalo v priestoroch Tekovskej knižnice za účasti poslancov Nitrianskeho samosprávneho kraja, Mestského zastupiteľstva v Leviciach a predstaviteľov mesta. Novú učebnicu ako symbolické Gesto pre mesto odovzdali deti zástupcovi primátora RNDr. Jánovi Krtíkovi.

Knižka vznikla s podporou Raiffeisen banky, keď sa vďaka hlasovaniu verejnosti podarilo získať dotáciu v rámci  grantového programu Gesto pre mesto. Na základe výzvy Tekovská knižnica vyhlásila súťaž s cieľom  vzdať hold mestu a zároveň motivovať deti k záujmu o minulosť mesta Levice a o život jeho obyvateľov. Súťaž bola určená deťom základných a materských škôl, ktoré mali objavovať zaujímavosti o meste v knižnici, v archíve, v múzeu, vyhľadávať v literatúre a zároveň tvoriť. Publikáciu vydalo Občianske združenie Hlas knižnice, autormi projektu sú  PhDr. Vlasta Kollárová, vedúca odd. literatúry pre deti Tekovskej knižnice a Mgr. Ervín Szalma, pedagóg ZŠ A.Kmeťa. „Chceli sme, aby si deti s rodičmi a starými rodičmi zaspomínali na minulosť Levíc, na svoje životné príbehy, aby si spoločne pozreli staré fotografie, prebádali tajné úkryty svojich spomienok,“ uviedla autorka projektu Vlasta Kollárová. „Veľké poďakovanie patrí pedagógom ZŠ a MŠ, Centru voľného času, ktorí sa deťom venovali a pomohli im zapojiť sa do súťaže,“ dodala.

Do súťaže sa zapojilo 62 detí s rôznymi prácami. Práce hodnotili  nadšenec histórie mesta Levice a autor kníh o meste p. Csaba Tolnai, ktorý bol zároveň aj gestorom celého projektu, historik a odborný pracovník Tekovskej knižnice Mgr. Miroslav Kuna a učiteľka výtvarnej výchovy ZUŠ Mgr. Marcela Kotrašová – Štrbová. Najšikovnejšie deti boli za svoje práce ocenené v troch kategóriách.

Nová knižka o meste bude distribuovaná do materských a základných škôl v meste a bude k dispozícii aj verejnosti v Tekovskej knižnici.

Autor: Adriana Macáková, MsÚ Levice


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2018
Novú monografiu o meste pokrstili ihličím z tatranských stromov
Ihličím z tatranských stromov uviedli nedávno do života rozsiahlu monografiu o meste Vysoké Tatry. Jej príprava trvala takmer 3 roky a podieľalo sa na nej 18 autorov, ktorý viedli Zuzana Kollárová z popradskej pobočky Štátneho archívu v Prešove a autorka myšlienky a novinárka Ingrid Janigová.
viac
16.02.2018
Mesto vyhlásilo detskú výtvarnú súťaž, chce ňou budovať vzťah k regiónu
Levická radnica vyhlásila prvý ročník detskej výtvarnej súťaže s názvom Keď prídeš k nám. Jej cieľom je zamerať pozornosť detí na Levice a vybrať tie najzaujímavejšie miesta, s ktorými by rady oboznámili návštevníkov mesta prostredníctvom svojej výtvarnej práce.
viac
07.05.2022
Ivan Bella uvedie v Piešťanoch do života 40 leteckých kníh
Počas festivalu letectva v Piešťanoch sa slávnostným aktom uvedú do života knihy z najväčšej knižnej edície Slovensko z neba. 40 titulov vydaných počas covidovej éry pokrstí slovenský kozmonaut Ivan Bella.
viac
17.06.2023
Projekt Les ukrytý v knihe je vo finále,v zvolenskej knižnici ocenili najlepších
Projekt Les ukrytý v knihe 2023, ktorého koordinátorom je Národné lesnícke centrum (NLC), vstúpil do finále.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %