Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.08.2019 08:30

Detská železnica od nedele posilní dopravu a otestuje novú výhybňu


Ilustračná snímka


Až dvadsať vlakov vyrazí na trať Košickej detskej historickej železnice každú nedeľu do konca prázdnin. Posilnenie dopravy umožní križovanie vlakov v nedávno zrekonštruovanej výhybni Vpred, ktorú dobrovoľníci obnovili po 30-tich rokoch.


Križovanie vlakov v stredovej stanici Vpred patrilo v minulosti medzi najväčšie atrakcie detskej železnice. „Obnovenie druhej koľaje nám umožní prepraviť viac detí a turistov obľúbenej historickej úzkokoľajky a ešte viac zatraktívni železničku a nám umožní flexibilnejšie reagovať na záujem,“ hovorí Ľubomír Lehotský, riaditeľ Košickej detskej historickej železnice.

Výhybňu Vpred slávnostne otvorili len v júni tohto roku a nadšenci z detskej železničky by chceli v budúcnosti vďaka nej postupne skrátiť aj intervaly medzi jednotlivými vlakmi.

Posilové vlaky budú premávať zatiaľ len počas augustových nedieľ 4., 11., 18., 25. augusta a 1. septembra. Zážitok z križovania vlakov v stredovej stanici Vpred si užijú cestujúci s pridanými odchodmi vlakov z Čermeľa i z Alpinky. Odchody z nástupnej stanice Čermeľ sa tak navýšia ďalšie odchody, ktoré nájdete v cestovnom poriadku na www.detskazeleznica.sk

Financie na obnovu koľajiska získalo združenie aj z prostriedkov Európskej únie prostredníctvom programu Interreg. Obnova koľajiska vo výhybni Vpred trvala takmer dva mesiace. „V uplynulých troch desaťročiach ide o najväčšiu investíciu do infraštruktúry železničky a majetku mesta Košice. Ešte vlani sa nám z rovnakého projektu podarilo dokončiť stavbu novej staničnej budovy,“ doplnil Ľ. Lehotský.

 

 

 

Kontakt

Zuzana Lehotská

 

Autor: (ts-OZ detská železnica Košice)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2016
Detská železnica prvýkrát vypraví vlak aj na Silvestra
Mini Silvester s ohňostrojom, zvieratkami a korčuľovaním zažijú návštevníci Košickej detskej historickej železnice.
viac
10.07.2019
Vlakový výlet na Ľubovniansky hrad, do skanzenu a stredovekého tábora
Netradičný prázdninový deň pre celú rodinu prináša Veľký vlakový výlet Detskej železnice Košice a Železničnej kompánie Slovenska. Historická súprava na čele s takmer storočnou parnou lokomotívou vyrazí z košickej hlavnej železničnej stanice do Starej Ľubovne už túto sobotu 13. júla o 6:45.
viac
06.12.2019
Detská železnica s maďarským partnerom zrealizovali projekt za 578-tis. eur
Košická detská historická železnica a úzkorozchodná železnička maďarskom Miškovci Lillafured zrealizovali v uplynulých dvoch rokoch spoločný cezhraničný projekt v hodnote 578-tis. eur.
viac
25.05.2021
Deti oslávia svoj deň vo vlaku a v kaštieli
O tom, či mali deti hračky aj v minulosti, čo robili, keď nebol televízor či počítač a ako sa im žilo kedysi v kaštieli sa môžete dozvedieť na prvom Veľkom vlakovom výlete z Košíc do Betliara a Dobšinej už túto sobotu 29. mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %