Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.03.2020 12:00

Detvianske ľudové umenie otvorilo dielňu na kurzy vyšívania krivou ihlou


Na snímke šéfka dielne Iveta Smileková počas otvorenia dielne. Snímka zdroj: (tasr).


Dielňu, zameranú na vyšívanie krivou ihlou, otvorili slávnostne v piatok (6. 3.) v priestoroch prevádzky Detvianskeho ľudového umenia v Detve.


Záujemcovia o túto tradičnú a pre podpoliansky región kedysi typickú umeleckú techniku, ktorá ešte v medzivojnovom období dávala v Detve obživu asi trom stovkám žien, sa ju budú môcť naučiť počas desiatich "sedení".

„Myšlienku založenia dielne som nosila v hlave už niekoľko rokov. Nakoniec sa mi naskytla možnosť prenajať si od mesta priestor, ktorý susedí s mojou prevádzkou. Veľmi mi pri tom pomohla aj Rozvojová agentúra BBSK, ktorá zverejnila výzvu, do ktorej môj projekt zapadol,” povedala šéfka dielne Iveta Smileková.

Sama sa uchovaniu tejto techniky venuje už od 90. rokov uplynulého storočia, pričom nadviazala na prácu svojej starej mamy Veroniky Golianovej, ktorá znalosti a materiál, súvisiaci s touto výnimočnou technikou šitia ľudových vzorov, zhromažďovala od konca 60. rokov 20. storočia.

Záujem o kurzy bol už pred otvorením veľký. Podľa Smilekovej len keď sa rozšírilo, že budú kurzy šitia krivou ihlou, prihlásilo sa jej 34 ľudí. „Začať však môže len osem,” podotkla.

Vybrané výrobky by mali byť súčasťou regionálnych pultov, ktoré nedávno rozbehla Rozvojová agentúra BBSK Dobrý kraj. Šéfka dielne sa ale o dopyt v čase rozmachu všetkého, čo súvisí s folklórom a tradíciami, neobáva. „Ja a ženy, ktoré pracujú pre moju prevádzku, máme prácu na rok dopredu,” dodala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2016
Stretnutie drotárskych majstrov
Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja organizuje v dňoch 16. – 17. 9. 2016 v areáli Budatínskeho hradu jubilejný XXV. ročník celoslovenského workshopu s medzinárodnou účasťou.
viac
14.05.2019
Deň rodiny v Budatínskom parku už tento víkend
Žilinský samosprávny kraj sa i tento rok pripojí k oslavám, ktoré sa konajú po celom svete pri príležitosti Svetového dňa rodiny vyhláseného Organizáciou spojených národov. Deň rodiny s atraktívnym programom bude v areáli Budatínskeho hradu v nedeľu 19. mája.
viac
22.11.2021
Na rezbársku tradíciu a výrobu hračiek vo Chvojnici nadviazala tvorivá dielňa
Rezbárskou dielňou, kde sa vyrábali i hračky, bola v minulosti známa obec Chvojnica (okres Prievidza). Na niekdajšiu tradíciu nadviazala uplynulý víkend tvorivá dielňa v rámci série podujatí občianskeho združenia (OZ) Hornonitrie pod názvom Pracovné večery u Tkáčov.
viac
04.07.2023
Podpolianske múzeum otvorí expozíciu s obrusmi zdobenými krivou ihlou
Zamatové obrusy, vankúše rôznych tvarov a veľkostí či závesy na okná zdobené technikou krivej ihly na zamate budú súčasťou výstavy v Podpolianskom múzeu v Detve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %