Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
15.12.2020 10:40

Deväť organizácií a obcí môže rozbehnúť veľké ekologické projekty


Banner. Snímka zdroj: (nadaciavub.sk).


Deväť organizácií a obcí na Slovensku môže od budúceho roka rozbehnúť veľké ekologické projekty. Umožní im to finančná podpora v rámci grantového programu Envirogranty.


Zameraný je na zelené iniciatívy, konkrétne na oblasť ochrany biodiverzity a rozvoja zelenej ekonomiky v regiónoch. Vybrané odberne vypracované koncepty budú z Nadácie VÚB podporené celkovou sumou viac ako 100 000 eur.

„Vnímame veľmi pozitívne, s akými návrhmi neziskové organizácie prichádzajú. Je potešujúce sledovať, že agenda udržateľného a ekologického správania sa môže stať v budúcnosti mainstreamom. Vypovedá to o tom, koľko záujmu a prospešnej energie dokáže téma ochrany životného prostredia v spoločnosti pritiahnuť,” konštatuje Peter Medveď, riaditeľ Nadácie Ekopolis.

Podporená bude napríklad obnova biodiverzity horských lúk a mokradí na území Náhorného parku (NP) Muránska planiny (OZ Vysoký vrch, okres Revúca), vybudovanie komplexnej Oázy biodiverzity pre široké spektrum živočíchov a rastlín (obec Čierne Pole, okres Michalovce) či vytvorenie ostrova biodiverzity a motýlej lúky (OZ Brána do Narnie, Bratislava – Petržalka).

Podpory sa dočká aj výsadba aleje 200 ovocných stromov (obec Vinosady, okres Pezinok), rozšírenie Záhrady spomienok, prvého prírodného cintorína (Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica, okres Zvolen), či vysadenie stromoradia (OZ Prales, Podskalie, okres Považská Bystrica).

V oblasti podpory zelenej ekonomiky budú realizované tri projekty. Ide o podporu cirkulárnej ekonomiky cez koncept bezodpadovej kávy v rámci vlastnej pražiarne zohľadňujúcej spravodlivý "fairtrade" obchod (Nadácia Integra, Bratislava – Staré Mesto), o sociálnu a zelenú dielňu Voštinári s cieľom spájať zaniknutú sklársku tradíciu, včelárenie a tradičné gemerské remeslo výroby vosku - voštinárstvo, do nových produktov a služieb (OZ kRaj, okres Poltár) a ekologickú obnovu nevyužitého objektu v centre mesta s cieľom vytvoriť komunitnú dielňu (OZ MYesto, okres Žiar nad Hronom.

Jednotlivé projekty získali podporu do výšky 12 000 eur, realizované budú počas budúceho roka. Do prvého ročníka nového grantového programu sa zapojilo 132 subjektov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2020
Program Envirogranty prerozdelí neziskovým organizáciám 100-tisíc eur
Nadácia VÚB vyhlasuje úplne novú grantovú schému, aká nemá na Slovensku vzhľadom na svoje zameranie obdobu. Program Envirogranty sa stáva prvou vlastnou iniciatívou bankovej nadácie, ktorej zámerom je rozdeliť 100-tisíc eur výhradne na ucelené koncepty environmentálnych aktivít tretieho sektora.
viac
23.04.2021
Príležitosťou pre Slovensko je zelená ekonomika
Podľa rezortu informatizácie, regionálneho rozvoja inovácií má Slovensko obrovský potenciál naplno rozbehnúť zelenú ekonomiku, ktorá ľuďom zabezpečí prosperitu a zdravé prostredie na život.
viac
06.05.2021
Grant vo výške 80 000 eur podporí 12 projektov na rozvoj cyklodopravy
Nová regionálna cyklotrasa, nabíjacie stanice pre elektrobicykle, kilometre nového značenia aj bezplatná požičovňa bicyklov. I tieto projekty podporia z grantovej výzvy Ekoobec 2021, zameranej na rozvoj cyklodopravy.
viac
09.12.2021
Granty z programu Zelené oázy umožnia výsadbu už na jar
Každá zeleň sa počíta, ale stromy sú vraj jej kráľovskou korunou. Neslúžia len na ozdobu. Klimatická kríza ukazuje ich silu a našu vzájomnú previazanosť. Program Zelené oázy preto aj v ďalšom ročníku rozdá granty prednostne na výsadbu stromov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %