Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
03.01.2024 10:00

Dlhodobo zanedbaný kostol z románskeho obdobia dostal novú strechu


Kostol sv. Márie Magdalény v Rakovnici v okrese Rožňava. Snímka zdroj: Pamiatkový úrad SR


Kostol sv. Márie Magdalény v Rakovnici v okrese Rožňava sa v uplynulom roku dočkal čiastočnej obnovy. Na dlhodobo zanedbanom kostole z románskeho obdobia, nazývanom i Magdolna, sa podarilo obnoviť strechu, na prvú etapu jeho záchrany by mali nadviazať práce súvisiace so sanáciou vlhkosti.


Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informoval Pamiatkový úrad (PÚ) SR.        

 Kostolík v Rakovnici podľa pamiatkarov chátra už od 70. rokov 20. storočia. Obyvatelia obce v tom období svojpomocne zrealizovali výmenu strechy za dočasnú, v ďalšom procese obnovy pamiatky sa však nepokračovalo. Aktuálny projekt zameraný na obnovu strechy iniciovalo občianske združenie Gotická cesta v spolupráci s rímskokatolíckou farnosťou Rožňava a samosprávou, práce boli finančne podporené z programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry SR. Rekonštrukcii predchádzal pamiatkový architektonicko-historický výskum realizovaný v roku 2019, ktorého súčasťou bol aj návrh obnovy kostola.         

"Nová konštrukcia krovu tvarovo vychádza z typológie typických krokvových hambálkových krovov bez pozdĺžneho viazania a s vyššími námetkami. Tieto sú typické pre obdobie neskorej renesancie a baroka. Konštrukcia krovu je prevedená zo smrekového dreva a ako krytina boli použité pílené a hĺbkovo impregnované smrekové a jedľové šindle. Rekonštruovaná bola aj

Pri realizácii novej strechy bol dôraz kladený aj na zachovanie originálnych neskororenesančných dubových pomúrnic historickej krovovej konštrukcie, datovaných do rokov 1684 až 1701 a 1692 až 1693. "Nová konštrukcia krovu sa na historické pomúrnice napojila tak, aby bola vytvorená replika historickej konštrukcie západného predsunutého zastrešenia vo forme otvoreného prístrešku s funkciou predsiene," dodali pamiatkari s tým, že zachované ostali aj unikátne drevené neskororenesančné dubové a jedľové tiahla spevňujúce murivo nad klenbou svätyne, datované do roku 1686 až 1703.         

Kostolík v Rakovnici bol postavený v prvej polovici 13. storočia z kameňa. Prvá písomná zmienka o kostole pochádza z roku 1416, od roku 1796 je i pútnickým kostolom. V rámci jeho komplexnej obnovy by na obnovu strechy mala nadviazať druhá etapa prác týkajúca sa sanácie vlhkosti, prípravy projektovej dokumentácie obnovy interiéru a reštaurovania západnej fasády kostola.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.07.2018
Kostol sv. Jakuba bude obnovený z dotácií MK SR
Románsky kostol sv. Jakuba vo Štvrtku na Ostrove bude obnovený z dotácií Ministerstva kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom na rok 2018.
viac
08.10.2019
Okná na kostolíku pri Domaši zrekonštruovali aj s podporou cyklistov
Okná na kostolíku v Novej Kelči v okrese Vranov nad Topľou zrekonštruovali aj vďaka podpore cyklistov. Počas júlového cyklistického podujatia Okolo Domaše vyzbierali na opravu tejto národnej kultúrnej pamiatky 600 eur.
viac
11.12.2019
Kostol sv. Jakuba v Levoči je po rokoch rekonštrukcie bez lešenia
V týchto dňoch totiž ukončili jeho obnovu i reštaurátorské práce, ktoré trvali dohromady 23 rokov a vyžiadali si viac ako 5,6 milióna eur.
viac
14.04.2020
Kostolu sa rekonštrukciou prinavráti pôvodný románsky vzhľad
Kostol Narodenia Panny Márie v centre obce Krušovce v okrese Topoľčany mení svoj vzhľad. Kostol bol dlhé roky v očiach verejnosti vžitý ako barokový dvojvežový kostol s jednoduchými fasádami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %