Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
25.07.2023 09:30

Dni európskeho kultúrneho dedičstva bude na Slovensku hostiť Žilina


Snímka zdroj: (dekd.sk).


Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) bude na Slovensku hostiť v septembri mesto Žilina. Tohtoročnou celoeurópskou témou je Dedičstvo ži!. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Holienčíková.


Doplnila, že otvárací ceremoniál a pestrý program radnica zorganizuje 8. septembra. "Oceňujeme a vážime si príležitosť, že Žilina môže ako mesto s bohatou kultúrnou históriou hostiť toto významné podujatie. Intenzívne dokončujeme program, ktorý určite ocenia obyvatelia i návštevníci mesta. Pripravujeme výstavy, komentované prehliadky aj odbornú konferenciu," povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Program zahŕňa napríklad odbornú konferenciu v Rosenfeldovom paláci či výstavy. "Prvá bude venovaná žilinskému architektovi Ferdinandovi Čapkovi. Spoluautorovi žilinského Bulváru, železničnej stanice, budovy elektrární, ako aj horského hotela na Popradskom plese či hotela Boboty. Výstavu mesto Žilina pripravuje v spolupráci so Slovenskou národnou galériou. Druhá výstava bude pripomínať dielo priemyselníka Rudolfa Krupca. Stál na začiatku príbehu viacerých významných žilinských priemyselných podnikov (cementáreň, celulózka, tehelňa) a inicioval vznik slovenskej Banky Tatra v roku 1884," uviedla.

Sprievodnými akciami budú podľa nej viaceré komentované prehliadky žilinských pamiatok. "Pešia komentovaná prechádzka po žilinských nápisoch vo verejnom priestore s riaditeľom Považského múzea či bicyklový výlet po žilinských pamätníkoch, predovšetkým z obdobia socializmu. Všetky podstatné informácie o Dňoch kultúrneho dedičstva 2023 sú dostupné v odkaze dekd.sk," dodala.

DEKD sa konajú v 50 štátoch Európy, ktoré podpísali Európsky kultúrny dohovor. Cieľom podujatia je zvyšovanie povedomia o bohatstve a kultúrnej rozmanitosti Európy či informovanie o potrebe ochrany kultúrneho dedičstva pred novými hrozbami. "Počas podujatia otvárajú dvere tisíce pamiatok a lokalít, pričom niektoré z nich sú po zvyšok roka verejnosti neprístupné. Obyvatelia a návštevníci miest môžu bezplatne navštíviť a spoznať spoločné kultúrne dedičstvo a stať sa súčasťou ochrany európskeho kultúrneho dedičstva pre súčasné i budúce generácie," uzavrela hovorkyňa mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2016
Výstup na 101 hradov a zámkov Slovenska
V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva sa uskutoční už 26. ročník výstupu na 101 slovenských hradov a zámkov.
viac
10.06.2020
Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2020
Ministerstvo kultúry SR zverejnilo výzvu na prihlásenie kultúrnych aktivít realizovaných širokým spektrom subjektov, vrátane miestnej územnej samosprávy, do iniciatívy Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2020 (DEKD).
viac
07.09.2020
Dni európskeho kultúrneho dedičstva ponúknu takmer 300 podujatí
Do iniciatívy Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2020, ktoré sa na Slovensku uskutočnia pod mottom „Minulosť vzdeláva“ bolo prihlásených takmer 300 podujatí.
viac
22.09.2020
Hornonitrianske múzeum v Prievidzi sa zapojí do DEKD
Hornonitrianske múzeum v Prievidzi sa zapojí do Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %