Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.09.2017 09:58

Dni sv. Štefana v Tvrdošovciach sú magnetom nielen pre domácich


Sprievod obcou.


V Tvrdošovciach sa 18. až 21. augusta uskutočnil XIX. ročník Dní sv. Štefana. Slávnosti usporadúvajú každý rok na sviatok kráľa sv. Štefana, patróna obce.


Usporadúvaním Dní sv. Štefana sa obec snaží prispieť k zachovávaniu tradícií predkov a udržiavaniu dobrých vzťahov s obyvateľmi, ale aj s partnerskými obcami.

Oslavy sa už niekoľko rokov začínajú dobrovoľným darovaním krvi, ktoré organizuje Miestny spolok Slovenského Červeného kríža. Tento rok prišlo 45 darcov, z nich štyria boli prvodarcovia. Ďakujeme a veríme, že tí, ktorí darovali krv, odišli s dobrým pocitom, že pomohli.

 „Nový chlieb“ z maďarského Tardosu

Významným bodom svätoštefanských osláv bolo slávnostné zasadnutie obecného zastupiteľstva, ktoré sa konalo za prítomnosti pozvaných hostí z Tvrdošoviec i partnerských obcí. Zasadnutie otvoril a viedol starosta Marián Tóth. Béla Csabán, starosta maďarskej obce Tardos priniesol na slávnosť „nový chlieb“ - symbol 20. augusta v Maďarsku a daroval ho Tvrdošovčanom. Iste stojí za zmienku, že starosta sa každý rok „dopraví“ z Tardosu do Tvrdošoviec na bicykli.

Na zasadnutí obecného zastupiteľstva udelili titul Čestný občan Tvrdošoviec Lászlóovi Bekeovi, starostovi obce Környe (Maďarsko) za udržiavanie partnerských vzťahov medzi našimi obcami a za prínos k rozvoju cezhraničnej spolupráce v oblasti kultúry, športu a verejného života.

Cenu obce si prevzali nadaní mladí Tvrdošovčania, Ing. Mariana Batyku a DiS.art. Františka Tótha ocenili za aktívnu účasť na športovom, spoločenskom, kultúrnom a hudobnom živote obce. Cenu starostu si tento rok prevzal všestranný remeselník Vincent Buják, ktorému ju udelili za zachovávanie a šírenie tradícií a kultúrnych hodnôt obce. Cenu najúspešnejší žiak ZŠ J. A. Komenského v Tvrdošovciach si odniesol Lukáš Marek a zo ZŠ K. Szemerényiho s vyučovacím jazykom maďarským sa z ocenenia tešili Henriett Haluza a Balázs Csányi.

 „Krstilo“ sa tvrdošovským zlatom

Po skončení zasadnutia bol na programe krst knihy Imre Szabó a Magdy Birkus s názvom Poľovný revír a Bažantnica Palárikovo v premenách času. Krstilo sa rakytníkom rešetliakovitým, ktorý sa zvykne nazývať aj tvrdošovským zlatom. Následne v galérii obecného domu otvorili výstavu diel dvoch Tvrdošovčanov - rezbárskej tvorby Vincenta Bujáka, zdokumentovanej na fotografiách Imricha Mészárosa.

K svätoštefanským oslavám už tradične patrí slávnostné kladenie vencov k soche sv. Štefana.

A keďže v tomto roku si obce Környe a Tvrdošovce pripomenuli aj 10. výročie partnerských vzťahov, zasadili ich starostovia strom, ktorý to bude pripomínať. Vo večerných hodinách oslavy pokračovali sériou koncertov, na ktorých vystúpili Charlie, Peter Šrámek a Kis Grófo.

Súťažilo vyše dvadsať družstiev

Druhý deň svätoštefanských osláv sa niesol v kulinárskom duchu: už od rána sa z parku na Hornej ulici šírila vôňa kotlíkových špecialít. Nie div, veď sa konala obľúbená súťaž vo varení, ktorá každý rok osloví milovníkov varenia na otvorenom ohni. Do súťaže sa prihlásilo 21 družstiev, ktoré pripravovali guláše, perkelty a iné špeciality. A keďže väčšina súťažiacich sú pravidelní účastníci súťaže, niektorí skúsili šťastie aj s novinkami, ako je lečo, svätoštefanský guláš či fazuľový guláš s údeným kolenom. Súťaž vyhralo družstvo mladých Tvrdošovčanov, ktoré si odnieslo putovnú varechu.

Kým dospelí varili, deti zaujali zábavné súťaže, nafukovacie atrakcie a body zorbing. Táto síce bláznivá, ale bezpečná atrakcia zaujala najmä tie staršie. Veľkému záujmu sa tešil aj vyhliadkový vláčik, na ktorom sa s radosťou povozili menší aj tí väčší. Sprievodným programom v parku boli vystúpenia Capoira Vam Camara z Galanty a tanečníčok z tanečnej školy Viva Nové Zámky. Zapojila sa aj obec Környe, ktorá na túto príležitosť pripravila výstavu fotografií o 10-ročnom partnerstve a zároveň ponúkla návštevníkom pochúťky a výrobky charakteristické pre ich obec.

Milou udalosťou v rušnom parku bol krst najnovšej publikácie obce s názvom Tvrdošovské pochúťky. Kniha obsahuje zbierku receptov obľúbených jedál našich starých mám a prababičiek, ktoré boli kedysi súčasťou tvrdošovských stravovacích zvykov.

Bežalo sa j naboso...

Súbežne s programom v parku sa konal III. ročník svätoštefanského behu, ktorý zorganizovalo občianske združenie SPORT Friends Tvrdošovce 2013. Zišlo sa na ňom vyše 100 bežcov, ktorí súperili v 7 kategóriách. Z Tvrdošoviec sa na ňom zúčastnilo 10 dospelých a približne 20 detí.

Bežalo sa na tratiach rôznych dĺžok v závislosti od vekovej kategórie. Športovci v hlavnej kategórii bežali po 5 km dlhej trati. Jedna bežkyňa dokonca absolvovala trať naboso. Víťazom hlavnej kategórie sa stal Gabriel Švajda z Dvorov nad Žitavou, ktorý patrí na Slovensku k maratónskej špičke. Na svoje si prišli aj priaznivci futbalu, ktorí si mohli pozrieť cez víkend tri majstrovské futbalové zápasy našich mužstiev. (Výsledky: Tvrdošovce A – Starý Tekov 1:1, Tvrdošovce B – Strekov: 6:1, Tvrdošovce dorast – Nový Život 4:3).

Od folklóru k rocku

Popoludnie sa nieslo v znamení folklóru. Nechýbal sprievod folklórnych skupín, ani folklórny festival, ktorý síce prerušil dážď, netrval však netrval dlho, a tak mohli diváci sledovať vystúpenia speváckych, tanečných a citarových súborov z Tvrdošoviec, ale aj partnerských a okolitých obcí až do večera. Počas festivalu čakal návštevníkov vínny a pivný dvor, kde ponúkali kvalitné vína a chutné pivo rôzneho druhu. V nedeľu vystriedal ľudovú hudbu rock - obecenstvo zabávali kapely Locomotiv Revival Band z Komárna a Premier z Tvrdošoviec.

Svätoštefanské oslavy ukončila v pondelok nostalgická diskotéka, svetelná show a na záver ohňostroj.

Obecné noviny č. 37-38/2017

Autor: Silvia BRAČOVÁ, OcÚ


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2016
Stred augusta sa vo Fiľakove ponesie v znamení osláv
Samospráva spolu s ďalšími organizátormi pripravila už XXVI. ročník obľúbených Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo.
viac
14.05.2018
Blížia sa Dni mesta Zvolen: Oslavy 775. výročia s Komajotou, Peter Bič projektom
Na konci mája sa opäť rozozvučia ulice mesta a terasy budú plné ľudí. Na Dňoch mesta vystúpia miestne zoskupenia aj známi umelci.Ťahákmi tohtoročných mestských osláv, ktorých tradícia vznikla v roku 2013, budú kapely Komajota, Peter Bič projekt, Marcela Laiferová či Felix Slováček.
viac
03.10.2018
Česko-slovenské storočie slávia v Bojniciach koncertami, besedou a výstavou
K 100. výročiu vzniku prvého moderného spoločného štátu Čechov a Slovákov pripravilo Občianske združenie Naše Bojnice v spolupráci s kultúrnym centrom (KC) Bojnice v Dome kultúry v Bojniciach niekoľko zaujímavých podujatí.
viac
06.06.2019
Do Dňa rodiny na Orave sa zapojila aj Žilinská župa
Po úspešnom prvom ročníku Dňa rodiny v Budatínskom parku sa Žilinská župa rozhodla tento rok podieľať na dvoch rodinných dňoch už aj v spolupráci s mestami a organizáciami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %