Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.11.2019 12:00

Do centra mesta priviezli tohtoročný vianočný stromček


Ilustračná snímka z vlaňajších Vianoc v Košiciach. Snímka zdroj: (tasr)


Od pondelka je v centre Košíc umiestnený tohtoročný vianočný stromček. Smrek obyčajný mestu darovala rodina z obce Herľany, ktorá ho plánovala vyrúbať z bezpečnostných dôvodov.


Jeho vek je takmer 50 rokov a pôvodne dosahoval výšku 25 metrov. Ako magistrát informuje na svojej webovej stránke, vyzdobený strom rozsvietia 5. decembra.       

Po úprave a osadení do špeciálnej šachty pri súsoší Immaculata na Hlavnej ulici zo smreku vyčnieva nad zem 20 metrov. „Odborníci z Mestských lesov Košice, ktoré každoročne zabezpečujú vianočný strom pre Košičanov, vyberali tohto roku z troch kandidátov. Nakoniec sa však ako najkrajší a najvhodnejší ukázal byť práve smrek z Herlian,“ uvádza mesto s tým, že výber vianočného stromu sa podľa možností uskutočňuje v rámci vlastných mestských lesných porastov, ale aj na základe ponúk od súkromných osôb.       

Rozhodujúcim posudzovaným parametrom bola okrem výšky, celkovej kvality a vzhľadu stromu aj jeho dostupnosť pre ťažkú techniku, ktorá bola potrebná na zabezpečenie naloženia stromu a jeho prepravy do Košíc.       

„Vianočný strom pre Košičanov máme pripravený. Teraz sa už všetci tešíme na to, keď ho celý pokryje biela snehová prikrývka a náš strom bude robiť počas najkrajších sviatkov v roku radosť malým i veľkým návštevníkom centra mesta,“ uzavrel riaditeľ košických mestských lesov František Beli.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Vianočný stromček v Bruseli bude zo Slovenska
Primátor Bruselu Yvan Mayeur v stredu (9.11.) na tlačovej konferencii zameranej na priebeh vianočných sviatkov v hlavnom meste Belgicka oznámil, že tohoročné "Zimné radosti" bude na námestí Grand Place zdobiť vianočný stromček zo Slovenska, na pripomenutie slovenského predsedníctva v Rade EÚ.
viac
15.11.2016
Košičania si aj tento rok môžu prenajať vianočný stromček
Už po štvrtýkrát ponúka Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach možnosť prenájmu vianočného stromčeka v kontajneri.
viac
27.11.2017
V Humennom budú mať na námestí umelý vianočný stromček
Námestie pred Domom kultúry v Humennom bude tento rok zdobiť umelý vianočný stromček. Samospráva tým chce prispieť k ochrane životného prostredia. Rovnako na ňom pribudne i nová výzdoba. Podľa radnice bude jedným z dvoch na Slovensku.
viac
29.11.2022
Ľudia si môžu prenajať vianočný stromček, po sviatkoch sa vráti do prírody
Aj tento rok si môžu ľudia v Košiciach prenajať vianočný stromček od Správy mestskej zelene (SMsZ). Následne po sviatkoch bude vysadený v okrasnej škôlke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %