Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
03.05.2021 02:20

Do čistenia Ondavy sa zapojil rekordný počet obcí a dobrovoľníkov


Snímka zdroj: (severovychod.sk).


Do deviateho ročníka organizovaného čistenia brehov rieky Ondava sa v sobotu zapojil rekordný počet obcí. Priamo z lodí naplavený odpad zbieral aj dosiaľ najväčší počet vodákov.


Odpadu na brehoch čoraz obľúbenejšej rieky na splavovanie však napriek každoročne organizovanej aktivite neubúda, povedal jeden z iniciátorov akcie, starosta obce Kladzany v okrese Vranov nad Topľou Daniel Lorinc.

„Odpadu je, bohužiaľ, stále rovnako. Pritom až 80 percent z neho sa dá zlikvidovať zadarmo, nič to ľudí nestojí v rámci triedeného zberu. Neviem, či je to neochota alebo pohodlnosť, len tak niečo vyhodiť,” uviedol Lorinc, pričom podotkol, že pomer naplaveného odpadu a odpadu v širšom okolí rieky je približne rovnaký. „Aj ten naplavený odpad ale musel niekto k rieke, ale aj jej prítokom Oľka a Ondávka zahodiť. Vždy sú za tým len ľudia,” skonštatoval s tým, že pri čistení Ondávky budú musieť pomôcť mechanizmy vodohospodárov, keďže množstvo odpadu tam je nahromadené na zátarase popadaných stromov. Ako v tejto súvislosti doplnil, Povodie Bodrogu a Hornádu aktivitu každoročne podporuje bezplatným vývozom vyzbieraného odpadu.

Podľa jeho ďalších slov sa v sobotu do čistenia zapojilo približne desať obcí na úseku od Slovenskej Kajne po Nižný Hrušov a po prvý raz aj obce nachádzajúce sa nižšie po toku už v Michalovskom okrese. „Utešene sa nám to rozrástlo, aj počtom lodí, aj počtom zapojených obcí,” zhodnotil. Ako povedal Ján Hudák z požičovne lodí, ktorý spolu s Lorincom stojí pri zrode myšlienky každoročného upratovania, z lodí brehy rieky na približne 32 kilometrov dlhom úseku čistilo v sobotu od odpadkov 50 dobrovoľníkov.

Starostovia obcí v povodí Ondavy si podľa Lorinca uvedomujú turistický potenciál rieky najmä z hľadiska splavovania, keďže je od Malej Domaše "veľmi kľukatá a má pekné miesta". Preto sa o zachovanie jej stavu majú snažiť i ďalšími aktivitami. „Nebojujeme len za dostatok vody v Ondave, aby nám z Domaše nepúšťali málo vody, bojujeme aj proti vodným elektrárňam, pre ktoré sú tu vytypované nejaké miesta,” priblížil. Ako dodal, o zvýšenie atraktivity pobrežných oblastí sa starostovia snažia aj pravidelnou údržbou dostupných miest v zastavaných územiach obcí. O tom, že sa im to darí, má podľa Lorinca svedčiť skutočnosť, že oblasť začali na športovanie výraznejšie využívať aj bežci či bežkári.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2020
Dobrovoľníci čistili rieku Ondava aj tento rok
Splav úseku rieky Ondava medzi obcami Slovenská Kajňa a Hencovce v okrese Vranov nad Topľou bude aj tento rok nielen športovým, ale i estetickým zážitkom. Počas ôsmeho ročníka pravidelnej májovej akcie tam dobrovoľníci vyzbierali 900 kilogramov odpadu.
viac
07.04.2021
Jarné čistenie Zobora bude tento rok trvať štyri dni
Turisti a ochrancovia prírody budú aj tento rok čistiť Zobor a turistické chodníky od odpadkov a čiernych skládok.
viac
14.04.2021
Dobrovoľníci vyniesli zo zoborských lesov dve tony odpadkov
Dobrovoľníci a ochrancovia prírody vyniesli aj tento rok zo zoborských lesov množstvo odpadkov. V poradí 12. ročník Jarného čistenia Zobora zorganizoval Nitriansky horský spolok v spolupráci s mestom Nitra, Správou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a Strážou prírody Ponitrie.
viac
12.07.2021
V Petržalke sa dobrovoľníci púšťajú aj do väčších skládok
V bratislavskej Petržalke sa dobrovoľníci púšťajú po menších smeťozberoch aj do väčších nelegálnych skládok na okraji mestskej časti, kde je potrebné pristaviť veľkokapacitný kontajner.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %