Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.06.2021 02:25

Do čistenia Prešova sa zatiaľ zapojilo takmer 1000 dobrovoľníkov


Snímka zdroj: (MsÚ).


Festival priateľstva a dobrovoľníckej činnosti Milujem svoje mesto sa aj tento rok teší veľkému záujmu zo strany verejnosti. Vďaka zapojeným dobrovoľníkom sa za prvých 5 dní podarilo skrášliť 14 lokalít v Prešove.


Obyvatelia, ktorým záleží na čistote svojho okolia sa však môžu prihlasovať aj naďalej. Dobrovoľnícke aktivity potrvajú do 5. júna 2021.

Myšlienka festivalu dobrovoľníctva sa zrodila v roku 2017 s cieľom spojiť čo najviac ľudí a spoločne zveľadiť naše mesto. Po minuloročnej neplánovanej pauze sa organizátori, ktorými sú mesto Prešov a platforma Kresťania v Prešove, rozhodli v projekte pokračovať. Čistenie mesta oficiálne odštartovalo 29. 5. 2021. Medzi prihlásenými skupinami dominujú žiaci a študenti, no zapojili sa aj menšie skupinky zložené z miestnych nadšencov.

„Táto aktivita je dôkazom toho, že Prešovčania sa vedia spojiť a nadchnúť pre dobrú vec. Aby sme sa vyhli združovaniu väčšieho množstva ľudí, vyzvali sme dobrovoľníkov, aby si sami vybrali lokality, ktoré chcú skrášliť, čo sa nám ukazuje ako dobrá myšlienka. Postupne sa totiž zapájajú skupinky zo všetkých mestských častí. Zároveň chcem vyzvať aj ostatných Prešovčanov, ktorí sa doteraz nezapojili, aby neváhali a prihlásili sa. Potrebné pracovné pomôcky zabezpečí mesto, stačí sa iba odhodlať,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Najsilnejší ročník v rámci festivalu Milujem svoje mesto bol v roku 2018, kedy sa zapojilo až 3300 dobrovoľníkov. Tento rok sa zatiaľ prihlásilo takmer 1000 dobrovoľníkov, no veríme, že tento počet nebude konečný. Ak chcete aj vy skrášliť naše mesto, zaregistrujte sa, vyberte si lokalitu, ktorú chcete skrášliť a vyzdvihnite si pracovné pomôcky na výdajných miestach. Pripravené sú pracovné rukavice, vrecia na odpad a zabezpečený je aj odvoz odpadu. Čistenie mesta v rámci dobrovoľníckeho festivalu potrvá do 5. 6. 2021. Registračný formulár nájdu záujemcovia na tomto odkaze: http://bit.ly/MSM-REGISTRACIA

Aj prostredníctvom festivalu Milujem svoje mesto chce radnica motivovať Prešovčanom k väčšej uvedomelosti počas celého roka. V uplynulom období totiž eviduje zvýšený počet čiernych skládok v katastrálnom území mesta. Nadrozmerný odpad však rozhodne nepatrí do prírody. Na tento účel sú v Prešove dva zberné dvory na Bajkalskej a na Jesennej ulici. Rovnako mesto apeluje aj na občanov, ktorí sú svedkami znečisťovania prírody, aby neváhali páchateľov nahlásiť mestskej polícii. Platí to aj v prípade, že vedia o niekom kto využíva kontajnery na sídliskách určené na komunálny odpad na vyhadzovanie stavebného odpadu.

Autor: (Vladimír TOMEK, hovorca mesta Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.04.2021
Dobrovoľníci vyniesli zo zoborských lesov dve tony odpadkov
Dobrovoľníci a ochrancovia prírody vyniesli aj tento rok zo zoborských lesov množstvo odpadkov. V poradí 12. ročník Jarného čistenia Zobora zorganizoval Nitriansky horský spolok v spolupráci s mestom Nitra, Správou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a Strážou prírody Ponitrie.
viac
27.05.2021
Zapojte sa do veľkého upratovania chránených lesov pri Dunaji
V čase od 28. mája do 6. júna môžu obyvatelia Bratislavy využiť počas prechádzky v chránených areáloch Hrabiny, Soví les a Pečniansky les na viacerých miestach pripravené vrecia a rukavice a pomôcť vyčistiť tieto prírodne lokality od nahromadených odpadkov.
viac
02.06.2022
Dobrovoľníci vyzbierali v meste viac ako 10 000 litrov odpadu
Do tohtoročného festivalu priateľstva a dobrovoľníckej činnosti s názvom Milujem svoje mesto, ktorý sa konal v uplynulých dňoch v Prešove, sa zapojilo viac ako 1400 dobrovoľníkov. Podarilo sa im vyzbierať viac ako 10 000 litrov odpadu.
viac
23.06.2023
Dobrovoľníci v Prešove vyzbierali vyše 100 vriec odpadu
Dobrovoľníci v Prešove vyzbierali v rámci šiesteho ročníka Festivalu priateľstva a dobrovoľníckej činnosti Milujem svoje mesto vyše 100 vriec odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %