Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.10.2020 01:35

Do kampane Do školy na bicykli sa zapojilo 238 škôl z celého Slovenska


Banner.


V poradí šiesty ročník kampane Do školy na bicykli priniesol aj napriek pandemickej situácii rekordnú účasť škôl. Do kampane sa zapojilo 238 materských, základných či stredných škôl z celého Slovenska.


Myšlienka podpory a propagácie prirodzeného pohybu žiakov, študentov či pedagógov sa tak priamo dostala k takmer 50.000 žiakom a študentom. Informoval o tom Dan Kollár z Cyklokoalície.      

Organizátori plánujú so zlepšovaním bezpečnej infraštruktúry pre dochádzanie žiakov školám pomáhať celoročne. „Deti zväčša dokážu do škôl dochádzať aj samostatne, pešo, na bicykli či kolobežke, a to za každého počasia. Výraznou bariérou je však často nekvalitná infraštruktúra. Riešením je popri výstavbe a údržbe chodníkov či cyklotrás najmä upokojovanie dopravy v okolí škôl, teda zníženie rýchlosti a počtu automobilov,” myslí si Kollár z Cyklokoalície, ktorá kampaň organizuje.     

Ako ukázal prieskum realizovaný na školách zapojených do kampane, až 15 percent škôl nemá vôbec stojany na bicykle. Na 70 percentách zo škôl, ktoré síce stojany majú, nepostačuje ich kapacita. V prípade kolobežiek chýbajú stojany určené na ich bezpečné zaparkovanie až na 60 percentách škôl. Podľa Kollára by napríklad podpora budovania stojanov na školách zo strany štátu mohla za pomerne malé prostriedky priniesť žiakom výrazné zlepšenie.     

„Všetkým zapojeným žiakom i učiteľom gratulujem a zároveň ďakujem. Vďaka ich aktivite dávajú postupne školy na celom Slovensku jasný signál kompetentným, že aj oni chcú byť školou priateľskou k bicyklom. Nenechajme ich v tom preto osamotených,” uzavrel národný cyklokoordinátor Peter Klučka z Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktoré spolu so Zeleným vzdelávacím fondom podporilo aktivity kampane.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2017
Kampane Do školy na bicykli sa zúčastnilo rekordných 31 000 žiakov
Dôkazom rastúceho záujmu o dochádzanie do školy alebo do práce na bicykli je tretí ročník národnej kampane Do školy na bicykli, ktorý priniesol rekordnú účasť.
viac
22.09.2020
Kampaň Do školy na bicykli
Včerajším dňom začala dvojtýždňová kampaň, ktorej cieľom je motivovať deti a ich rodičov, aby vyskúšali ísť do školy inak, ako autom či iným motorovým dopravným prostriedkom. Kampaň organizuje Cyklokoalícia pod záštitou ministra dopravy a výstavby SR.
viac
18.11.2020
Do zberu šípok sa zapojilo takmer 1300 detí
Do štvrtého ročníka Zberu šípok spoločne s Lesmi SR sa zapojilo 217 tried v rámci 23 materských a základných škôl (ZŠ).
viac
17.10.2022
Žiaci budú jazdiť do školy na bicykli, v pondelok sa začína 8. ročník kampane
V pondelok (17. 10.) sa spúšťa ôsmy ročník kampane Do školy na bicykli. Cieľom je zlepšovať podmienky pre bezpečné a komfortné dochádzanie do škôl po celom Slovensku pešo alebo na bicykli.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %