Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.05.2021 03:55

Do kategorizačného zoznamu pribudnú štyri inovatívne onkolieky


Ilustračná snímka


Do kategorizačného zoznamu pribudnú v najbližších mesiacoch štyri moderné inovatívne lieky na onkologické ochorenia. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.


Priblížila, že ide o liek na liečbu karcinómu ovárií, liek na karcinóm prostaty, liek na lymfocytovú leukémiu a liek na mnohopočetný myelóm. „Faktom je, že rozvoj v onkológii poznačila pandémia, kde bojujeme za zdravie a životy ľudí s vírusom, ktorý bol nie tak dávno nový pre celý svet,“ reagovala.       

MZ SR tvrdí, že onkológia je jednou z jeho priorít. Ako Eliášová uviedla, na rezorte si uvedomujú, že práve včasná kvalitná liečba môže pacientovi zachrániť život, prípadne ho predĺžiť. „Preto s kolegami veľmi obozretne nastavujeme pravidlá v prospech pacienta. MZ v spolupráci s odbornou verejnosťou a zdravotnými poisťovňami pripravilo návrh novely zákona, ktorý je v konečnej fáze prípravy a po odbornej diskusii bude postúpený do štandardného legislatívneho procesu,“ doplnila.       

Ambíciou ministerstva je tiež sprehľadniť pacientom vstup nových liekov, či presadzovať transparentnosť a nákladovú efektivitu v rozhodovacích procesoch. Chce tiež zadefinovať jasné, jednotné, časovo limitované a transparentné kritériá na schválenie liečby na výnimku, ale aj aktualizovať a prepojiť zdravotnícke pomôcky v zdravotnom a sociálnom systéme.       

„Našou ambíciou je pacientom priniesť komfort, zastaviť ich dlhoročné blúdenie v systéme a umožniť priamy prístup k lekárovi a kvalitnej a adresnej liečbe,“ dodala Eliášová. Analytik a bývalý šéf Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana počas týždňa na sociálnej sieti uviedol, že na Slovensku nie je dostupná veľká časť onkologických liekov, ktoré hodnotia európski experti ako lieky s najväčším prínosom. Odvolal sa pritom na poslednú správu Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP).       

Tá poukazuje na to, že za posledný rok sa dostupnosť liekov na rakovinu na Slovensku nezlepšila. Hovorí, že celkovo je z 95 moderných liekov na onkologické ochorenia registrovaných cez Európsku liekovú agentúru (EMA) v rokoch 2011 až 2020 v SR dostupná len tretina z nich, konkrétne 31 liekov. Kým v minulom roku napríklad v Rumunsku pribudlo 11 nových štandardne hradených liekov, v Česku ich bolo osem. Na Slovensku však v tomto období pribudol len jeden liek.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2019
Nové Mesto sa dostáva z rozpočtového provizória
Bratislavské Nové Mesto sa dostáva z rozpočtového provizória. Rozhodli o tom novomestskí poslanci, keď na poslednom rokovaní miestneho zastupiteľstva schválili rozpočet mestskej časti na rok 2019.
viac
08.02.2020
Špičkové prístroje a vybavenie pre detských pacientov
Oddelenie pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina získalo nové prístroje a vybavenie vo výške 66-tisíc eur. Modernizáciu výrazne zvyšujúcu kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti sa podarilo zrealizovať vďaka finančným prostriedkom z Ministerstva zdravotníctva SR.
viac
09.04.2020
Na prímestských linkách v Nitrianskom kraji začali jazdiť nové autobusy
Na prímestských linkách v Nitrianskom kraji pribudlo 11 nových autobusov.
viac
24.10.2020
Mesto zabezpečí osamelým seniorom nákupy potravín, drogérie i liekov
Mesto Nové Zámky ponúka služby pre osamelých seniorov, ktorí nemajú deti a príbuzných, prípadne ich rodina žije v inom meste, v zahraničí, alebo sú v nariadenej karanténe. Mesto zabezpečí seniorom donášku obedov z miestnej reštaurácie i nákup základných potravín, drogérie a liekov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %