Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.10.2020 01:25

Do krajských nemocníc dorazili nové pľúcne ventilátory


Ilustračná snímka (žsk)


Nemocnice v správe Žilinského samosprávneho kraja získali vzácne prístroje na liečbu pacientov s pľúcnymi ťažkosťami. Jedenásť pľúcnych ventilátorov kraju darovalo Ministerstvo zdravotníctva SR.


,,Veľmi sa tešíme, že sa nám po spoločných rokovaniach s ministerstvom zdravotníctva podarilo získať 11 pľúcnych ventilátorov. Tie sme rozdelili do štyroch župných nemocníc v Žilinskom kraji. Nemocnice v Liptovskom Mikuláši, Čadci a Dolnom Kubíne získali po tri ventilátory, dva putovali do Trstenej,“ priblížila riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková. Celková hodnota jedenástich kusov ventilátorov je takmer 380-tisíc eur. Nákup najnovších modelov prístrojov pre umelú ventiláciu pľúc zabezpečilo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Pľúcne ventilátory sú rozhodujúce prístroje pri záchrane pacientov, ktorým pri ochorení zlyhávajú pľúca. Sú mimoriadne dôležité nielen teraz v čase pandémie a zlej epidemiologickej situácie, ale nemocniciam budú slúžiť na liečbu pacientov počas celého roka. Nové ventilátory znamenajú aj do budúcna opodstatnenie pre skvalitnenie poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Zdravotníci budú na obsluhu nových ventilátorov zaškolení.

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2016
Slovenské rytierske dni 2016 na hrade Sklabiňa
V nedeľu 10. júla 2016 môžete prežiť deň v spoločnosti rytierov, sokoliarov a stredovekej atmosféry priamo na tajuplnom hrade Sklabiňa.
viac
18.09.2019
Súťaž na autobusového dopravcu v Žilinskom kraji pomaly vrcholí
V novembri končia zmluvy autobusovým dopravcom v Žilinskom kraji. Župa súťaží nového dodávateľa na najbližšie dva roky. Županka Erika Jurinová zdôraznila, že cieľom otvorená a férová súťaž dopravcov pre Žilinský kraj.
viac
15.06.2021
Žilinský kraj nesúhlasí s navrhovaným reformným plánom nemocníc
Minulý týždeň na verejnosť prenikli správy o pripravovanej reforme nemocníc z dielne Ministerstva zdravotníctva SR. Jej výsledkom by malo byť aj preradenie župných nemocníc v Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši na komunitnú úroveň, čo by v praxi prinieslo zatvorenie viacerých oddelení.
viac
23.09.2021
Žilinský samosprávny kraj stojí za všetkými svojimi nemocnicami
Žilinský samosprávny kraj je zriaďovateľom štyroch župných nemocníc. Úroveň týchto nemocníc sa za posledné roky rapídne zvýšila vďaka rekonštrukciám, skvalitneniu prístrojového vybavenia, ale i odbornosti personálu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %