Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.10.2020 10:40

Do obnovy Thurzovho domu investuje BBSK viac ako pol milióna eur


Thurzov dom na Námestí SNP v Banskej Bystrici.


Fasáda Thurzovho domu na Námestí SNP v Banskej Bystrici, ktorý má v správe Stredoslovenské múzeum (SSM), sa po desaťročiach dočkala náležitej odbornej obnovy.


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý je zriaďovateľom SSM, na tento účel vyčlenil viac ako pol milióna eur. Práce by mali byť podľa zhotoviteľa ukončené najneskôr na jar budúceho roka. Informovala o tom Kristína Hatarová, manažérka múzea.

„Reštaurujeme a obnovujeme s odbornou spôsobilosťou a pod dohľadom krajského pamiatkového úradu všetky tri fasády domu – tú známu s nástennou výzdobou, smerujúcou do Námestia SNP, časť do záhrady, ako aj tú do podbránia. Reštaurovanie prebieha náročnými konzervačnými a rekonštrukčnými spôsobmi zameranými na zachovanie umelecko-remeselných a výtvarných hodnôt,” priblížil riaditeľ SSM Marcel Pecník.      

Okrem fasády múzeum pristúpilo aj k rekonštrukcii podzemných priestorov, ktoré by v budúcnosti mali slúžiť na výstavné účely. Suterén domu ponúka zachované pôvodné autentické prvky stredovekého stavebníctva a architektúry. Investičná akcia je financovaná z kapitálových zdrojov BBSK. Na to je vyčlenená suma vo výške 200 000 eur.

„V rámci tejto rekonštrukcie pôjde o sanáciu vlhkosti suterénnych priestorov pre celý Thurzov dom. Práce sa dotknú vnútorných obvodových stien, podláh, klenieb, systému odvetrania priestorov, dôjde k rekonštrukcii elektroinštalácií, kanalizácie, tiež obnovíme nevyužívané a poškodené schodisko do suterénu z vnútorných priestorov prízemia domu. Odstránime nevyhovujúce stavebné úpravy zo 70. rokov 20. storočia,” konštatoval Pecník.

„SSM je pre náš kraj nielen najväčším, ale plní i metodickú funkciu. Ako jeho zriaďovateľ sme preto prijali strategické rozhodnutie podporovať jeho rozvoj rovnako, ako to robíme smerom k ďalším našim organizáciám. Podarilo sa nám opätovne verejnosti sprístupniť Matejov dom a tešia ma zmeny, ktoré sa dejú nielen zvonka, ale i vo vnútri Thurzovho domu,” zdôraznil predseda BBSK Ján Lunter.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2020
Rekonštrukcia zdravotníckej školy si vyžiada 4 milióny eur
Investíciu viac ako 4 milióny eur si vyžiada rekonštrukcia 30 rokov starej budovy Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši.
viac
27.08.2020
Košický kraj využíva leto na opravy stredných škôl
Letné prázdniny využil Košický samosprávny kraj (KSK) na opravy stredných škôl a školských zariadení.
viac
07.01.2021
BBSK plánuje investície v oblasti kultúry vo výške okolo 3,68 milióna eur
Nová stála expozícia v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici, pokračujúca obnova Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene a rekonštrukcia Robotníckeho domu v Rimavskej Sobote sú tri nosné investičné projekty.
viac
28.09.2022
Thurzov dom vystaví vyše 70 nástrojov, ktorými sa mučilo v Európe
Viac ako 70 exponátov mučiacich nástrojov, z ktorých takmer 30 je zo zbierok Stredoslovenského múzea (SSM), vystaví od 1. októbra Thurzov dom v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %