Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
15.01.2024 09:05

Do opravy františkánskeho kláštora investujú viac ako milión eur


Snímka zdroj: klastorkremnica.sk


V historickom centre Kremnice už čoskoro začnú s rekonštrukciou františkánskeho kláštora. Rímskokatolícka cirkev - Biskupský úrad v Banskej Bystrici získal na tento účel dotáciu z ministerstva kultúry vo výške 830-tis. eur.


Podľa riaditeľa Biskupského úradu z Banskobystrickej diecézy Martina Dada bude v objekte aktuálne preinvestovaných viac ako milión eur.         

"Na základe poskytnutého grantu z grantovej schémy Ministerstva kultúry SR a spolufinancovania banskobystrickým biskupstvom bude v nasledujúcom období vykonaných niekoľko záchranných a stavebných etáp na samotnom objekte kláštora," priblížil Dado.         

Aj keď náklady na celkovú rekonštrukciu kláštorného komplexu sú podľa jeho slov niekoľkonásobne vyššie ako schválená dotácia a spoluúčasť biskupstva, táto suma veľmi pomôže posunúť vpred obnovu kláštorného komplexu.         

Dado dodal, že práce budú zamerané na sanáciu vlhkosti, riešenie celkového odvlhčenia suterénu, opravu čelnej fasády od námestia, opravu fasády kláštornej veže, reštaurovanie niektorých kamenných prvkov, sanovanie statiky vnútorného nádvoria, sprístupnenie vstupu a informačnej miestnosti pre verejnosť.         

"Na základe zmluvných podmienok a verejného obstarávania bol vysúťažený zhotoviteľ stavby. Predpokladáme, že po prevzatí staveniska sa čoskoro začnú práce, ktoré budú trvať predbežne jeden rok," doplnil riaditeľ biskupského úradu.         

Františkánsky kláštor je významná kultúrna pamiatka zo 17. storočia, ktorá je súčasťou historického centra Kremnice. V kláštore pôsobila 300 rokov rehoľa františkánov. V roku 1949 boli františkáni násilne odvlečení komunistickým režimom a kláštor bol opustený. V súčasnosti je objekt v zlom technickom stave, v uplynulých rokoch sa tam uskutočňovali viaceré záchranné práce.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.02.2019
Komárno investuje v tomto roku do oblasti športu milión eur
Mesto Komárno investuje v tomto roku do oblasti športu zhruba milión eur. Na uplynulom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom rozhodli poslanci, ktorí odsúhlasili aj navýšenie jednorazovej podpory z fondu pre šport na tento rok o 11 percent na 300 000 eur.
viac
08.11.2022
Mesto získalo na novú kompostáreň dotáciu viac ako 2,7 milióna eur
Mesto Kremnica v okrese Žiar nad Hronom získalo na výstavbu novej kompostárne dotáciu vo výške viac ako 2,7 milióna eur. Zhodnocovať sa tu bude aj odpad z okolitých obcí. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informuje samospráva.
viac
30.03.2023
Františkánsky kláštor v centre mesta čaká významná rekonštrukcia
Františkánsky kláštor v historickom centre Kremnice čaká významná rekonštrukcia zameraná na sanáciu vlhkosti. Podporená by mala byť dotáciou vo výške 830 000 eur, žiadateľom je rímskokatolícka cirkev.
viac
15.05.2023
Časť mestských hradieb opravia vďaka dotácii
Časť mestských hradieb v Podolínci v Staroľubovnianskom okrese opravia vďaka dotácii. Informovalo o tom mesto na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti s tým, že ešte začiatkom mája podali žiadosť o zapojenie sa do Národného projektu "Ľudia a hrady".
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %