Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
28.01.2020 01:50

Do realizácie plánovaných projektov chce samospráva zapojiť aj obyvateľov


Snímka zdroj: www.novabana.sk


Pokračovanie už v rozbehnutých projektoch, ale aj nové investičné zámery či projekty na princípe dobrovoľníctva obyvateľov. To sú plány novobanskej samosprávy na rok 2020, ktorý je podľa primátora Novej Bane Branislava Jaďuďa z hľadiska nárastov príjmov iný ako roky predchádzajúce.


V rokoch 2017 a 2018 totiž podľa jeho slov nárasty príjmov prevyšovali ich plánovaný objem. "V roku 2020 a aj v roku 2019 sme museli naplniť legislatívne nároky na strane nárastu tarifných platov zamestnancov verejnej správy, čo nám významným spôsobom odkrojilo z disponibilných zdrojov," zhodnotil Jaďuď. Zároveň to však podľa jeho slov neznamená, že je mesto bez týchto zdrojov.       

Naopak, v pláne má viacero projektov, či už nové alebo tie, s ktorými už samospráva začala v predchádzajúcom období. "Dokončíme resty z roku 2019, nie je ich veľa, ale jedna z nich je dôležitá, a to oprava výpustného a výustného systému na tajchu, čiže tzv. mnícha. Myslím, že do leta to dokončíme úspešne," uviedol Jaďuď.       

V minulom roku sa mesto zapojilo do projektu novobanských Mestských lesov s názvom Záhradný les. V rámci neho plánuje mesto zrekonštruovať budovu v areáli Zvoničky, ktorá je zanedbaná a pre svoj zlý stav aktuálne neplní svoju funkciu. Predstava samosprávy je taká, že na jej obnove sa budú podieľať dobrovoľníci z radov obyvateľov. "Takúto prvú dobrovoľnícku lastovičku máme za sebou v kultúrnom dome na Štáloch," podotkol Jaďuď s tým, že rovnakým spôsobom tam chcú dokončiť nebytový priestor.       

Ďalšou témou, ktorej sa chce samospráva intenzívne venovať, je budovaniu Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti, keďže sa mesto zapojilo do aktuálnej výzvy. "Máme ambíciu rekonštruovať základnú umeleckú školu a budeme robiť všetko preto, aby sme získali externé zdroje tak, ako musíme cez externé zdroje zabojovať o možnosť výstavby športovej haly," poznamenal primátor. V tomto prípade má už mesto vypracovanú urbanistickú štúdiu. Realizácia projektu je však podľa Jaďuďa podmienená externými zdrojmi, keďže rozsah investícií presahuje kapacity mesta.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý envirorezort predložil na pripomienkovanie. Výšku zálohy by malo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR určiť prostredníctvom vyhlášky.
viac
18.09.2020
Mesto z rezervného fondu kúpi nové zastávky a opraví cestu na Chotár
Mesto Nová Baňa zrekonštruuje miestne komunikácie v časti Chotár, vybuduje ďalšie autobusové prístrešky a vzniknúť môže aj nová ferrata. Návrh investícií takmer za 80 000 eur schválili poslanci na stredajšom (16. 9.) mestskom zastupiteľstve.
viac
09.10.2020
V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta
V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.
viac
16.08.2021
Univerzita Komenského vstúpi do akademického roka s novou vizuálnou identitou
Od 1. septembra plánuje Univerzita Komenského (UK) v Bratislave používať nové logo, ktoré zobrazuje budovu na Šafárikovom námestí. Historický znak s Jánom Amosom Komenským bude univerzita naďalej používať pri špeciálnych príležitostiach. Informovala o tom Nikoleta Janková z rektorátu UK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %