Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
21.10.2023 11:05

Do rozvoja cyklotrás na Gemeri chce KSK investovať vyše 10 miliónov eur


Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová


Do rozvoja cyklotrás v okrese Rožňava by mohol Košický samosprávny kraj (KSK) v najbližších rokoch investovať vyše desať miliónov eur. Počíta s tým v Koncepcii budovania Cyklodestinácie Gemer. Najvýznamnejšou investíciou by bola cyklotrasa s názvom Gemer Trail.


Gemer Trail s dĺžkou viac ako 50 kilometrov by prepojila najväčšie atrakcie regiónu.KSK o tom informoval na svojej oficiálnej webovej stránke.         

Koncepcia budovania Cyklodestinácie Gemer, ktorú si dal kraj vypracovať, obsahuje plánované investície a aktivity v okrese Rožňava v rozmedzí rokov 2024 až 2030. Dokument prináša riešenia s cieľom zvýšiť počet i bezpečnosť cyklistov, ktoré sa dotýkajú až 60 obcí na Gemeri. Koncepcia bude v pondelok (23. 10.) predmetom rokovania Zastupiteľstva KSK.         

Najvýznamnejšou investíciou v rámci plánovaného rozvoja cykloturistiky na Gemeri je cyklotrasa s názvom Gemer Trail s odhadovaným rozpočtom sedem miliónov eur. S dĺžkou 52 kilometrov má prepojiť najväčšie atrakcie regiónu, trasa má viesť po cyklistických cestičkách, upravenej hrádzi rieky Slaná a modernizovaných účelových komunikáciách s minimálnym pohybom vozidiel. Cieľom KSK je, aby cyklotrasa prilákala 100.000 cyklistov ročne.         

Väčšia časť Gemer Trailu je plánovaná v údolí rieky Slaná, trasa by vytvorila spojenie medzi kaštieľom v Betliari, hradom Krásna Hôrka, Brzotínom, areálom Gombaseckej jaskyne, Plešivcom, obcou Dlhá Ves a jaskyňou Domica. Koncepcia rozvoja cykloturistiky na Gemeri zahŕňa tiež vybudovanie trasy s názvom Krásnohorský Trail za približne dva milióny eur, ktorá by ako rozšírenie Gemer Trailu vytvorila napojenie na úpätie Národného parku Slovenský kras a Krásnohorskú jaskyňu. Realizáciu projektov plánuje KSK financovať z externých zdrojov.         

"Región Gemer priťahuje najmä cyklistov-športovcov, ktorí vyhľadávajú menej známe miesta. Už teraz tam existuje pomerne rozsiahla sieť 24 cykloturistických trás v dĺžke 608 km. Až 80 percent z nich je určených pre horské bicykle, zvyšok tvoria trasy pre cestné bicykle. Koncepcia rozvoja Cyklodestinácie Gemer ráta s prepojením športových a turistických zážitkov či rozšírením cyklistických trás o ďalších 148 kilometrov," priblížil predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že súčasťou cyklotrás má byť aj infraštruktúra v podobe stojanov na bicykle, informačných panelov či oddychových miest a nabíjacích staníc pre elektrobicykle.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2019
Na geotermálny vrt pre akvapark má ísť 2,3 milióna eur, rozhodnú poslanci
Zamýšľaným projektom akvaparku v Čižaticiach blízko Košíc sa budú zaoberať poslanci Košického samosprávneho kraja (KSK) na zasadnutí v pondelok 26. augusta.
viac
27.12.2019
Novozaložená nadácia kraja má podporiť ľudí v sociálnej núdzi
Pomoc a podpora jednotlivcom a rodinám v sociálnej, ekonomickej a existenciálnej núdzi bude účelom Nadácie Košického samosprávneho kraja (KSK). Jej založenie schválili krajskí poslanci na decembrovom zasadnutí.
viac
05.02.2021
V Poloninách vzniká 90-kilometrový cyklookruh
Prepojiť najvýznamnejšie atrakcie a scenérie v okolí vodnej nádrže Starina, a tým podporiť rozvoj turizmu v málo rozvinutom regióne Sninského okresu má za cieľ 92,06 kilometra dlhá cyklotrasa Poloniny Trail.
viac
20.02.2021
Zastupiteľstvo KSK schválilo kúpu Turzovských kúpeľov
Košický samosprávny kraj (KSK) odkúpi od súkromnej spoločnosti areál bývalých Turzovských kúpeľov v katastri mesta Gelnica za 346.000 eur. Schválilo to v piatok Zastupiteľstvo KSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %