Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
11.12.2023 04:05

Do siene slávy Žilinského samosprávneho kraja pribudli ďalšie osobnosti


Ilustračná snímka, zdroj: TASR - Erika Ďurčová


Do siene slávy Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pribudli ďalšie osobnosti. V Slovenskom komornom divadle v Martine odovzdali v sobotu (9. 12.) ocenenia osobnostiam, ktoré významným spôsobom prispeli k rozvoju a prezentácii ŽSK.


 Pamätnou plaketou ocenil kraj päť osobností a jedno občianske združenie, Cenu ŽSK si prevzali tri osobnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.         

Cenu ŽSK udelil kraj Jánovi Kudličkovi za prínos v oblasti výtvarného umenia a kultúry, Rudolfovi Patrnčiakovi za propagáciu ľudového umenia Jánošíkovho kraja doma i v zahraničí a in memoriam bývalému futbalistovi Adolfovi Schererovi za reprezentáciu Žilinského samosprávneho kraja a Slovenska doma i v zahraničí.         

Pamätnú plaketu z rúk predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej prevzali Mons. Tomáš Galis za osobitný prínos pri zriadení a rozvoji Žilinskej diecézy i za podporu spoločenského a duchovného života v Žilinskom kraji.

Rovnaké ocenenie si odniesli Vladimír Janiga (zachovávanie umeleckého kováčstva), Marcela Dobešová (pomoc sociálne slabším a zraniteľným skupinám obyvateľov), Ľudovít Kupkovič (architektúra, výtvarná fotografia, vydavateľská tvorba), Jiří Přibyl (múzejníctvo).         

Za dlhoročný mimoriadny prínos pri obnove a zachovávaní Lietavského hradu ako významnej kultúrnej pamiatky Žilinského kraja ocenili Združenie na záchranu Lietavského hradu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2016
Slovenské rytierske dni 2016 na hrade Sklabiňa
V nedeľu 10. júla 2016 môžete prežiť deň v spoločnosti rytierov, sokoliarov a stredovekej atmosféry priamo na tajuplnom hrade Sklabiňa.
viac
04.10.2016
Palatínovo dedičstvo
V závere Roku Juraja Turza v Žilinskom kraji Turčianske kultúrne stredisko v Martine pripravuje spomienkovú slávnosť s názvom Palatínovo dedičstvo, ktorá sa uskutoční v sobotu 15. októbra 2016 o 17. hodine v Evanjelickom kostole v Necpaloch.
viac
18.09.2019
Súťaž na autobusového dopravcu v Žilinskom kraji pomaly vrcholí
V novembri končia zmluvy autobusovým dopravcom v Žilinskom kraji. Župa súťaží nového dodávateľa na najbližšie dva roky. Županka Erika Jurinová zdôraznila, že cieľom otvorená a férová súťaž dopravcov pre Žilinský kraj.
viac
19.10.2021
V Žilinskom kraji sa začalo očkovanie treťou dávkou
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil v pondelok 18. októbra očkovanie treťou dávkou vakcíny Pfizer. Výjazdové vakcinačné tímy sa zamerajú na najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľov v zariadeniach sociálnych služieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %