Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.11.2021 04:10

Do školy na bicykli prišlo opäť viac žiakov


Snímka zdroj: (Cyklokoalícia).


Siedmy ročník kampane Do školy na bicykli priniesol aj napriek neľahkej situácii spojenej s protipandemickými opatreniami opäť rekordnú účasť.


Spolu 359 zapojených škôl z celého Slovenska s takmer 80-tisíc žiakmi svedčí o veľkom záujme škôl podporovať hlavnú myšlienku kampane - zdravú, bezpečnú a udržateľnú školskú mobilitu. Ministerstvo dopravy a výstavby aj Cyklokoalícia s témou dochádzania do škôl plánujú pracovať aj naďalej.

Cieľom kampane je propagovať zdravé a ekologické spôsoby dopravy do škôl, ako bicyklovanie, kolobežkovanie či chôdzu, ale tiež zvyšovať mieru bezpečnosti a komfortu týchto udržateľných dopravných módov. Kampaň upozorňuje na najčastejšie problémy spojené s mobilitou žiakov a pomáha školám odstraňovať ich. To zahŕňa aktívny prístup k vzdelávaniu o doprave, zapojenie rodičov, ale aj spoluprácu so samosprávou pri zlepšovaní infraštruktúry v okolí škôl.

Od 27. septembra do 8. októbra školy súťažili vo viacerých kategóriách. Najviac žiakov vzhľadom na veľkosť školy dochádzalo do školy na bicykli na základných školách v Jazernici, Bánove a Borskom Mikuláši. V súťaži o najkreatívnejšie aktivity získali najviac hlasov základná škola v Ružomberku - Černovej, Materská škola A. Grznára v Považskej Bystrici a ďalšia ružomberská základná škola z časti Zarevúca.

Vyhlasovateľ kampane, Ministerstvo dopravy a výstavby SR, podporilo hlavný cieľ kampane vyhlásením dotačnej výzvy pre školy. „Spôsob dochádzania žiakov a učiteľov do škôl je dôležitý pre ich zdravie, ale aj pre zdravie našich miest a obcí, v ktorých chceme dýchať čistejší vzduch a pohybovať sa bezpečnejšie. Aj preto sa Ministerstvo dopravy a výstavby SR rozhodlo podporiť školy v zlepšovaní podmienok dotáciami na nákup školských cyklostojanov v celkovom objeme 750-tisíc eur, ktoré umožnia pohodlne a bezpečne parkovať bicykle pri škole. Všetky informácie nájdu školy na stránke ministerstva,“ hovorí za vyhlasovateľa Peter Klučka, národný cyklokoordinátor.

Podporu ocenila aj Cyklokoalícia, organizátor kampane. „Minuloročný prieskum, ktorý sme realizovali v rámci kampane Do školy na bicykli, ukázal jasnú potrebu zlepšovať podmienky pre parkovanie bicyklov na školách. Veríme, že aj vďaka tejto výzve vznikne množstvo príkladov dobrej praxe, ktoré inšpirujú školy či samosprávy k ďalšej podpore aktívnej mobility. To, že školy skutočne majú o takéto zmeny záujem, hovorí aj neustále sa zvyšujúci počet zapojených škôl,“ hovorí prezident Cyklokoalície, Dan Kollár.

O narastajúcom význame udržateľnej školskej dochádzky hovoria aj čísla z tohtoročnej kampane. Žiaci počas nej realizovali celkovo 193 102 jednosmerných jázd na bicykli či kolobežke. Ak by boli všetky tieto jazdy realizované autom, pričom odhadujeme, že priemerná dĺžka jazdy bola 1 kilometer, vyprodukovali by tieto automobily najmenej 29 ton oxidu uhličitého. Spomedzi jednotlivých sídiel sa najviac zapojilo v Bratislave, konkrétne 17 škôl, ďalej 12 škôl z Trnavy a 9 škôl z Košíc, Prešova a Ružomberka. Najväčší počet bicyklov a kolobežiek pred školou v jeden deň, až 476 kusov, zaznamenala základná škola v Stupave.

 

Autor: (Dan KOLLÁR, Cyklokoalícia)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2017
Kampane Do školy na bicykli sa zúčastnilo rekordných 31 000 žiakov
Dôkazom rastúceho záujmu o dochádzanie do školy alebo do práce na bicykli je tretí ročník národnej kampane Do školy na bicykli, ktorý priniesol rekordnú účasť.
viac
22.09.2020
Kampaň Do školy na bicykli
Včerajším dňom začala dvojtýždňová kampaň, ktorej cieľom je motivovať deti a ich rodičov, aby vyskúšali ísť do školy inak, ako autom či iným motorovým dopravným prostriedkom. Kampaň organizuje Cyklokoalícia pod záštitou ministra dopravy a výstavby SR.
viac
30.10.2020
Do kampane Do školy na bicykli sa zapojilo 238 škôl z celého Slovenska
V poradí šiesty ročník kampane Do školy na bicykli priniesol aj napriek pandemickej situácii rekordnú účasť škôl. Do kampane sa zapojilo 238 materských, základných či stredných škôl z celého Slovenska.
viac
25.08.2021
Nový ročník súťaže Zelený svet
Slovenská agentúra životného prostredia organizuje 26. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže. Prostredníctvom témy Lokálnosť je naša budúcnosť vyzýva mladých ľudí, aby sa zamysleli nad pojmom „lokálnosť“. Termín uzávierky súťaže je 30. novembra 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %