Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.05.2017 12:45

Do súťaže Slovak Press Photo sa môžu prihlásiť amatéri i profesionálni fotografi


Snímka zdroj: (slovak-press-photo.sk).


Úroveň súťaže sa z roka na rok zvyšuje a počet prác, ktoré sú vyradené v prvom kole pre nedostatočnú kvalitu, je stále nižší.


Okrem študentov a amatérskych fotografov sa do súťaže môžu zapojiť aj profesionáli. Na snímkach je dôležitý obsah aj forma. Na tlačovej konferencii k šiestemu ročníku súťaže Slovak Press Photo to povedala Jana Hojstričová, garantka projektu a členka poroty.      

Slovak Press Photo je súťaž fotografických prác a krátkych spravodajských, dokumentárnych a reportážnych videí, ktoré vznikli na publikačné účely v priebehu minulého roku. Cieľom projektu je pozdvihnúť úroveň slovenskej obrazovej žurnalistiky, zviditeľniť jej tvorcov a prostredníctvom výstavy sprístupniť verejnosti život a dianie na Slovensku a vo svete.       

Slovenskí fotografi budú môcť prihlasovať svoje práce do kategórií: Reportáž, Aktuality, Portrét, Každodenný život, Svet umenia, Šport a Príroda. Súčasťou je aj mimoriadna kategória Grant Bratislavy pod záštitou primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala, zameraná na fotografovanie premien Bratislavy. "Projekt je z roka na rok kvalitnejší a prináša nové prekvapenia. Grantom sa snažíme podporiť mladých tvorivých ľudí, ktorí ponúkajú pohľad cez objektív na naše mesto, ten obyčajným chodcom často ostáva skrytý," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Pre slovenských i zahraničných fotografov sú určené kategórie Stredoeurópska fotografia a Študenti a mladí fotografi do 25 rokov. Prihlásiť sa do nich môžu autori zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, Rakúska a Ukrajiny a po prvý raz aj zo Slovinska, čím súťaž rozširuje záber v rámci stredoeurópskeho regiónu.      

Medzinárodnou je aj kategória Krátke video, do ktorej sa môžu hlásiť tvorcovia krátky aktuálnych audiovizuálnych šotov. Kategória je organizovaná v spolupráci s RTVS, ktorá okrem ocenených videí odvysiela aj krátke dokumenty o víťazoch súťaže. „Víťazné videá dosiahnu konečné zužitkovanie v rámci nášho mediálneho výstupu,“ povedal Václav Mika, generálny riaditeľ RTVS.      

Porote bude predsedať americký fotograf a jeden zo zakladateľov fotožurnalistickej agentúry NOOR Stanley Greene a v porote sa objaví aj ruská fotografka Maria Turčenková. "Privítame aj Ninu Berman, americkú fotografku a profesorku z univerzity Columbia, ktorá je alma mater žurnalistiky," povedala Jana Gavordltová, riaditeľka Slovak Press Photo. Dodala, že koncom júna bude v rámci projektu otvorená výstava Niny Berman s názvom Pohľad na Ameriku: 2002 – 2017 v bratislavskom Mirbachovom paláci, zameraná na súčasné dianie v USA.      

Súťažné fotografie bude porota posudzovať v elektronickej podobe a registrácia bude dostupná od 17. mája do 29. augusta. Medzinárodná porota bude práce hodnotiť na začiatku septembra. Súťaž a následná výstava Slovak Press Photo sa koná pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku, ministra kultúry SR Mareka Maďariča a primátora hlavného mesta Bratislavy Iva Nesrovnala.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2017
O zlatú guľôčku 2017
Regionálna nesúťažná prehliadka detských sólistov spevákov.
viac
19.05.2017
Fotomaratón Martin 2017
Opäť po roku sa záujemcovia o fotografiu a súťaženie môžu tešiť na ďalší, v poradí už piaty ročník podujatia s názvom Fotomaratón Martin 2017. Účastníci budú vítaní 27. mája 2017 o 10. hodine v klubových priestoroch Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine.
viac
30.10.2017
Súťaž o najkrajšiu vianočnú pohľadnicu
Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne vyhlásilo 14. ročník medzinárodnej detskej výtvarnej súťaže Vianočná pohľadnica. Uzávierka zasielania prác je 10. 11. 2017.
viac
17.12.2017
Mesto vyhlásilo vianočnú súťaž o naj fotografiu a video z Popradu
Mesto Poprad pripravilo pre všetkých fanúšikov sociálnej siete Instagram fotografickú súťaž spojenú s Vianocami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %