Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.05.2019 12:35

Do uzavretia výzvy ostáva pár dní


Mobilizačný plagát


Už len desať dní, do 13. mája 2019, je možné prihlasovať projekty, ktoré podporí Žilinská župa dotáciami z participatívneho rozpočtu. Župa malým komunitným projektom, ktoré pomôžu zlepšiť životné prostredie, rozdelí 140-tisíc eur.


O víťazných nápadoch budú po prvý raz rozhodovať obyvatelia Žilinského kraja formou elektronického hlasovania.

Do uzavretia výzvy, ktorá bola spustená 27. marca, ostáva pár dní. S nápadmi na obnovu kaplnky, prírodných prameňov, opravu lavičky, či výsadbu aleje sa môžu prihlasovať mimovládne organizácie, záujmové a občianske združenia, lesné spoločenstvá, nadácie, ale i fyzické osoby – podnikatelia. ,,Oblasť životného prostredia mimo zastavaného územia obcí v našom grantovom systéme chýbala. Mimo obcí sa často nachádzajú rôzne studničky, kaplnky, ale i odpočívadlá, ktoré obyvatelia vyhľadávajú. Tým, že sú na okraji, sú často opomínané a ťažko sa hľadajú finančné prostriedky na ich opravu a revitalizáciu. Práve takýmto miestam chceme dať šancu a rovnako aj rôznym združeniam, či organizáciám, ktoré majú šikovné nápady ako zlepšiť život v kraji,“ uviedla žilinská županka Erika Jurinová.

Každý záujemca môže predložiť len jednu žiadosť. V rámci participatívneho rozpočtu rozdelí župa na dotáciách 140 000 eur a podporí 45 projektov v Žilinskom kraji. Výška jednej dotácie je 3100 eur, pričom objem finančných prostriedkov bude rozdelený pre jednotlivé okresy na základe počtu obyvateľov. Úspešný uchádzač je povinný spolufinancovať podporovanú činnosť najmenej vo výške 10 % z výšky poskytnutej dotácie.

Po doručení žiadostí budú mať komisie mesiac na posúdenie projektov. Každú žiadosť skontrolujú po formálnej stránke a zhodnotia, či projekt spĺňa všetky podmienky stanovené výzvou. Po prvý raz v histórii ŽSK budú o podpore projektov rozhodovať obyvatelia Žilinského kraja prostredníctvom verejného hlasovania na webovej stránke Žilinskej župy. Hlasovanie verejnosti bude trvať 30 dní. „Participatívny rozpočet dáva možnosť obyvateľom Žilinského kraja podieľať sa na rozhodovaní o župných peniazoch. Verím, že takto spoločne podporíme kvalitné projekty, ktoré pomôžu zlepšovať a rozvíjať náš kraj,“ dodala Jurinová.

Zoznam víťazných projektov bude uverejnený najneskôr do 5 pracovných dní od ukončenia hlasovania na webovom sídle župy. S nápadmi na zlepšenie života a životného prostredia v kraji sa môžu záujemcovia o granty prihlasovať do pondelka 13. mája 2019. Viac informácií na www.zilinskazupa.sk.

 

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2017
Župné knižnice vlani požičali takmer dva milióny publikácií
Päť knižníc v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v minulom roku zaregistrovalo 31 645 čitateľov, ktorí si vypožičali 1 934 301 kníh, časopisov či iných špeciálnych dokumentov.
viac
01.03.2019
Veselé prázdniny v Žilinskom kraji
Knižnice, divadlo, ale i hvezdárne. Za zábavným programom na jarné prázdniny nemusíte cestovať ďaleko. Organizácie v pôsobnosti Žilinskej župy majú pripravenú zaujímavú ponuku, ktorá poteší malých aj veľkých.
viac
29.04.2019
Cyklobusy spúšťame už 1. mája
Žilinská župa štartuje sezónu cyklobusov skôr ako po minulé roky. Autobusy s prívesmi na bicykle vyrazia na Kysuce do Bystrickej doliny a do Turca už 1. mája.
viac
16.07.2022
Fiľakovo podáva projekty za jeden a pol milióna eur
Poslanci mestského zastupiteľstva vo Fiľakove na svojich ostatných dvoch zasadnutiach schválili tri žiadosti o dotácie v hodnote bezmála jeden a pol milióna eur. Projekty sú výsledkom iniciatívy Catching up regions 2, v ktorej samospráva spolupracuje so župou a Svetovou bankou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %