Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
15.03.2022 08:25

Do vozového parku DPB pribudne 50 nových hybridných trolejbusov


Ilustračná snímka: (imhd.sk).


Vozový park Dopravného podniku Bratislava sa rozšíri o 50 nových hybridných trolejbusov. Minister dopravy Andrej Doležal v pondelok podpísal so zástupcami bratislavského mestského dopravcu zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku na ich nákup.


Nové vozidlá by mali  dodať do konca budúceho roka. Hradené budú najmä z eurofondov. Informoval o tom poradca ministra dopravy pre strategickú a krízovú komunikáciu Ivan Rudolf.

Trolejbusy budú môcť jazdiť časť trasy pod trolejovým vedením a časť na trakčné batérie. Vybavené budú moderným informačným aj kamerovým systémom, Wi-Fi či nabíjačkami na telefóny. Medzi nakupovanými vozidlami je aj 16 kusov 24-metrových trolejbusov, ktoré patria medzi najdlhšie na svete. Jazdiť majú na linke 71 z hlavnej železničnej stanice do Vrakune.

"Je pre nás kľúčové motivovať ľudí, aby presadli z áut do verejnej dopravy, ktorá je neporovnateľne ekologickejšia a trvalo udržateľná," skonštatoval Doležal. Pred niekoľkými týždňami ministerstvo rovnako s DPB podpisovalo aj zmluvy na prípravu predĺženia trolejových tratí v Bratislave.

V prípade nákupu 50 nových hybridných trolejbusov je celková výška nenávratného finančného príspevku 43,3 milióna eur. Z eurofondov je vyčlenených 38,8 milióna, zo zdrojov štátneho rozpočtu 4,5 milióna a DPB sa na nákupe nových vozidiel bude podieľať 2,3 miliónmi eur.

Bratislavský mestský dopravca informoval, že desiatky nových trolejbusov vyrazia do ulíc hlavného mesta budúci rok. Nákup zahŕňa 11 kusov trolejbusov dĺžky 12 metrov, 23 kusov trolejbusov dĺžky 18 metrov a 16 kusov trolejbusov dĺžky 24 metrov. Rozdiel oproti minulosti nastane v type pohonov. Pomocný dieselový agregát, používaný v doterajších duálnych vozidlách, nahradí elektromotor poháňaný batériou.

"Najväčšou výzvou bude prevádzka 24-metrových veľkokapacitných trolejbusov. Tie sme už v uliciach Bratislavy otestovali a prejazd tými najužšími križovatkami zvládnu bez problémov," uviedol predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský. DPB ich plánuje nasadiť na linku 71, 18–metrové trolejbusy budú premávať na predĺženej linke 40 z hlavnej stanice cez autobusovú stanicu k Mostu SNP alebo na súčasnej autobusovej linke 61 medzi hlavnou stanicou a letiskom.

Prevádzkovanie týchto trolejbusov sa spája s projektami výstavby nových trolejbusových tratí medzi autobusovou stanicou a novou budovou Slovenského národného divadla a medzi Trnávkou a nákupným centrom na Ivanskej ceste. Kratšia, 12-metrová verzia trolejbusov umožní spojiť linky 41 a 44 do jednej linky, bez nutnosti prestupovania na zastávke Búdková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2020
DPB vyhlásil tender na nákup 30 nových električiek
V Bratislave pribudne 30 nových jednosmerných, nízkopodlažných a klimatizovaných električiek.
viac
24.06.2021
DPB chystá nákupy nových autobusov, električiek i hybridných trolejbusov
Dopravný podnik Bratislava (DPB) plánuje nakúpiť celkovo 150 nových autobusov, 40 električiek a 50 hybridných trolejbusov s pomocným batériovým pohonom. Niektoré vozidlá už má vo svojom vozidlovom parku, ďalšie sú objednané alebo na ich dodanie je vyhlásená súťaž.
viac
24.03.2022
DPB nakúpi nové električky, prvých 20 má prísť do konca roka 2023
Dopravný podnik Bratislava (DPB) podpísal rámcovú zmluvu na nákup nových jednosmerných električiek. V najbližších dňoch by mal mestský dopravca zadať výrobcovi objednávku na prvých 20 z nich.
viac
01.06.2022
V meste budú jazdiť nové obojsmerné električky, DPB ich už objednal
V Bratislave bude jazdiť desať nových obojsmerných nízkopodlažných električiek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %