Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
18.05.2021 12:40

Dobrá voľba vyzvala na riešenie situácie v materských školách


Na archívnej snímke predseda strany Dobrá voľba Tomáš Drucker. Snímka zdroj: (tasr).


Od budúceho školského roka hrozí nedostatok miest v materských školách pre menšie deti.


Predstavitelia mimoparlamentnej Dobrej voľby počas pondelkovej tlačovej konferencie poukázali na to, že štát uložil povinnosť prijať do materskej školy všetkých predškolákov bez toho, aby poskytol peniaze a pomohol vytvoriť dostatočné kapacity. Zároveň vyzvali vládu a parlament, aby okamžite zasiahli a problém riešili.

„Sme presvedčení, že povinné vzdelávanie predškolákov je správne. Vyzývame vládu a parlament, aby prijali také opatrenia, ktoré nebudú diskriminovať mladšie deti a nepostavia ich rodičov do neriešiteľných situácií,” uviedol predseda Dobrej voľby Tomáš Drucker. Ako tvrdí Dobrá voľba, možnosťou je zavádzať povinnosť postupne, podľa kapacít v mestách a obciach. Samosprávy, ktoré bojujú s nedostatkom miest, by mali dostať podľa nich viac času. „Toto je volanie o pomoc v mene mladých rodín aj v mene samospráv. Panuje obrovská neistota, a vláda by mala okamžite ubezpečiť rodičov aj samosprávy, že do leta v parlamente prijme riešenie. Aby bolo jasné, za akých podmienok budú od septembra deti nastupovať do škôlok,” zdôraznil Drucker.

Podľa predstaviteľov Dobrej voľby na nové pravidlá môžu doplatiť rodičia mladších detí. Ako tvrdia, povinnosť materskej školy prijať prednostne predškolákov v mnohých prípadoch znamená neprijať  mladšie deti. Za problémom označila strana aj financovanie predprimárneho vzdelávania. „Uloženie povinnosti obciam vytvárať podmienky na povinné predprimárne vzdelávanie napĺňa všetky znaky preneseného výkonu štátnej správy. Jeho náklady je povinný uhrádzať štát. Nedeje sa to. Náklady musia znášať už aj tak podvyživené obce a mestá, čo spôsobuje vážne problémy,” uviedol podpredseda Dobrej voľby a starosta bratislavskej mestskej časti Lamač Lukáš Baňacký. Zásadné riziká vidia podľa Baňackého najmä mestské časti Bratislavy.

Strana poukázala aj na to, že nedostatočné financovanie môže viesť k zdraženiu materských škôl. „Rodičia mladších detí sa de facto budú skladať na zabezpečenie štátom 'objednanej', ale nezaplatenej služby. Vyzývame vládu, aby zabezpečila adekvátne financovanie,” uzavrel Baňacký.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2020
Ešte v lete zamrzli výzvy pre materské školy
Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené tým, že už v lete mala byť zverejnená výzva na budovanie a rozširovanie kapacít materských škôl. Napriek novej úlohe v podobe zavedenia povinnej predškolskej dochádzky päťročných detí v materských školách zostávajú samosprávy bez finančnej pomoci.
viac
15.02.2021
Súčasné kapacity materských škôl sú nedostatočné
Súčasné kapacity materských škôl sú nedostatočné. Najvyšší kontrolný úradu SR preveril realizáciu projektov zo strany miestnej samosprávy, ktoré súvisia s rozširovaním priestorových kapacít existujúcich predškolských zariadení.
viac
21.05.2021
Majú byť prijímané 5-ročné deti do materských škôl na úkor detí mladších?
Zmätočnosť informácií vo vzťahu k prijímaniu 5-ročných detí na povinné predprimárne vzdelávanie spôsobuje napätie medzi zákonnými zástupcami ale aj neistotu medzi jednotlivými samosprávami.
viac
11.06.2021
Nová výzva na zvyšovanie kapacít MŠ z IROP už čoskoro
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR čoskoro zverejní výzvu v objeme 13 miliónov eur z IROP, ktorá bude určená pre zriaďovateľov všetkých typov škôlok – od verejných, súkromných až po cirkevné, a to vo všetkých krajoch s výnimkou bratislavského.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %