Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.05.2023 02:25

Dobrovoľníci čistili Ružín a testovali aplikáciu na boj s odpadmi


Ilustračná snímka: (tasr).


Jarnému upratovaniu sa v sobotu venovali dobrovoľníci na Ružínskej priehrade. Testovali pritom bezplatnú aplikáciu, ktorá má pomôcť v boji s odpadom a nelegálnymi skládkami.


Počas upratovania na Ružíne sa im podarilo vyzbierať 106 vriec odpadu, pričom našli aj chladničku, pneumatiku, rýchlovarnú kanvicu, umývadlo alebo topánky. Informovala o tom za organizátorov Simona Ďurkovič.

Do akcie sa zapojili dobrovoľníci z občianskych združení Ružínska priehrada a Save Nature by Čivas v spolupráci s dobrovoľníkmi z IT spoločnosti, kde aplikácia vznikla.

Aplikácia EcoHike umožňuje podľa jej tvorcov označiť miesto na mape, kde sa nachádza neporiadok alebo kde sa upratovanie bude konať. Informácie sú k dispozícii komukoľvek, kto sa do nej prihlási.

"Vďaka aplikácii vieme identifikovať ohniská odpadu a vyhodnocovať, ktorá lokalita je najznečisťovanejšia a vytvára potenciálne naplaveniny. Ak si ju jednotlivci osvoja, vedela by pomôcť aj pri odhaľovaní obcí, ktoré separovaniu a odpadovému hospodárstvu nevenujú pozornosť," uviedol Jozef Kojecký z OZ Ružínska priehrada.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2020
Dobrovoľníci čistili rieku Ondava aj tento rok
Splav úseku rieky Ondava medzi obcami Slovenská Kajňa a Hencovce v okrese Vranov nad Topľou bude aj tento rok nielen športovým, ale i estetickým zážitkom. Počas ôsmeho ročníka pravidelnej májovej akcie tam dobrovoľníci vyzbierali 900 kilogramov odpadu.
viac
18.09.2020
Dobrovoľnícke podujatie Naše mesto prináša viac ako 140 aktivít
Čistenie povodia Malého Dunaja, čistenie lesíka, zbieranie odhodených odpadkov či likvidácia nelegálnych skládok.
viac
14.04.2021
Dobrovoľníci vyniesli zo zoborských lesov dve tony odpadkov
Dobrovoľníci a ochrancovia prírody vyniesli aj tento rok zo zoborských lesov množstvo odpadkov. V poradí 12. ročník Jarného čistenia Zobora zorganizoval Nitriansky horský spolok v spolupráci s mestom Nitra, Správou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a Strážou prírody Ponitrie.
viac
30.09.2022
Poľovníci za posledné štyri roky odstránili z lesov 830 ton odpadu
Neporiadok a čierne skládky nachádzame nielen v mestách a na ich okrajoch, ale aj v prírode mimo obývaných oblastí. Množstvo odpadu sa nachádza v našich lesoch. Podľa informácií Slovenskej poľovníckej komory práve odtiaľ vyviezli poľovníci za posledné štyri roky 830 ton odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %